Bank lukker konto tilhørende modstandsmand

BANKMAFIAEN: Den Nordiske Modstandsbevægelse er for første gang blevet ramt af et tilfælde, hvor et enkelt medlem har fået sin helt private bankkonto lukket af banken.

Joakim Kannisto – far til tre og medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse.

I henhold til lov (2017:630) om foranstaltninger mod hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme er Handelsbanken forpligtet til at have godt kendskab til sine kunder, løbende følge forretningsforbindelser og forstå formålet med de transaktioner, der finder sted på Handelsbankens konto. Hvis Handelsbanken ikke har tilstrækkelig viden om kunden til at håndtere den risiko, der kan være forbundet med kundeforholdet, kan Handelsbanken ikke opretholde forretningsforholdet med kunden.

Sådan indleder Handelsbanken et brev, de sendte til Joakim Kannisto i sidste uge. I brevet meddeler banken, at Joakim fra den 12. marts ikke længere er velkommen som kunde i Handelsbanken, da de ikke anser sig for at have tilstrækkelig kundekendskab til ham, på trods af at han har været kunde hos banken gennem hele sit voksne liv.

– Netop lige efter at jeg har fået et lån, kommer denne beslutning. Det er lidt kedeligt, siger Joakim i et interview med Nordfront.

Forud for denne beslutning kontaktede Handelsbanken Joakim i november sidste år og bad ham om at forklare visse transaktioner, han havde foretaget inden for to uger. I alt var det ca. 60 transaktioner fra januar til november 2020, som banken ville have svar på. Der var overførsler, Swish-transaktioner, automatudbetalinger og et kontantindskud, som banken mente, at skulle redegøres for. Langt størstedelen af ​​transaktionerne var betalinger, Joakim havde foretaget til andre mennesker, og han gik trin for trin gennem alt, hvad han kunne i sit svar til banken. Der var hovedsageligt udtag af kontanter, hvor Joakim ikke kunne fremvise kvitteringer for det, han efterfølgende havde købt for kontanterne.

 

Interview med Joakim Kannisto om nedlukningen af hans bankkonto:

 

Et led i politisk chikane?

For sagen kan det være værd at nævne, at Joakim Kannisto er en hårdtarbejdende far til tre med hustru og hus, hvorfor det ikke er underligt, at han med en årlig indkomst på 280.000 kr. omsætter mange penge på et år, og at det ikke er rimeligt at forvente, at han kan huske hvert eneste køb, han foretog sidste år. Sagen indbefatter også, at Joakim er politisk aktiv i Den Nordiske Modstandsbevægelse, en politisk bevægelse, der i mange år sammen med andre nationalistiske organisationer er blevet ramt af en boykot, hvor alle banker i Sverige nægter foreninger og virksomheder konti af politiske årsager.

Frem for alt er der to ting, der tyder på, at dette er en ny og yderst foruroligende form for politisk chikane, vi ser:

1. Bankerne synes at være gået fra atgå efter politiske organisationer til også at gå efter rent private konti, der tilhører velkendte kritikere af samfundet. Fria Tiders chefredaktør Widar Nord og Arktos’ direktør Daniel Friberg har begge fået deres private bankkonti lukket af Swedbank med henvisning til den samme lov, der vil bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme, som bankerne nu bruger mod Joakim Kannisto. Forskellen er, at Joakim ikke ejer en virksomhed eller sidder i bestyrelsen for nogen politisk forening, men er en almindelig politisk aktivist, der beskæftiger sig med meningsdannelse i sin fritid. Joakim har heller ikke lånt sine bankkonti til politiske indsamlinger, som andre aktivister har gjort de seneste år for midlertidigt at kunne indsamle penge til foreninger, der nægtes deres egne bankkonti.

2. Dette er heller ikke første gang Joakim er udsat for politisk chikane. Han var en af ​​de mange forældre til små børn, der sidste år blev udsat for anmeldelser i ondsindet hensigt, hvor Säpo-agenter sendte rapporter om bekymring til de sociale myndigheder. Det var også Joakim, der blev den største torn i Säpo’s øje, da dennes adfærd blev afsløret af Nordfront, hvilket fik en Säpo-agent til at kontakte Joakim og sige, at «Jeg bliver lidt ekstra interesseret i dig», da agenten fejlagtigt konkluderede, at det var Joakim, der var Nordfront-journalisten, der havde ringet og stillet efterretningstjenesten mod muren med hensyn til denne politiske chikane.

Man kan således mistænke, at det er Säpo, der har kontaktet Joakims bank, og efterretningstjenesten har faktisk en separat afdeling, der specifikt arbejder for at «bidrage» til at «mindske risikoen» for, at penge går til terrorisme, ifølge et interview i svensk radio med afdelingsleder Anders Kassman. Den Nordiske Modstandsbevægelse beskæftiger sig ikke med terrorisme, men da Säpo har udtalt, at de arbejder bredt for at «mindske risikoen» for terrorisme, er det med et rent indbildt trusselsbillede fra myndighedernes side som baggrund for, at de betragter sig selv som havende til opgave at chikanere visse individer og foreninger økonomisk. I interviewet erklæres det også af Säpo, at de sjældent kan få nogen fængslet for finansiering af terrorisme og derfor i stedet søger efter andre forbrydelser, som de lettere kan finde bevis for.

– Det kan være, at kravet for denne type kriminalitet opfyldes lettere og hurtigere, og at man på denne måde kan tage pengene tilbage eller få nogen dømt, således at denne er forpligtet til at betale tilbage, sagde Kassman til Svensk Radio.

Denne aktivitet, som Kassman beskriver som fremgangsrig, skal være startet i 2016, og det var i 2017, da den nye hvidvaskningslov blev indført, at bankerne koordineret slog til mod Nordfront, Den Nordiske Modstandsbevægelse og andre nationalistiske organisationer. Så ud over at jagte småkriminelle med mistænkte islamistsympati, har Säpo formodentlig opfordret alle svenske banker til, med støtte fra den nye gummiparagraf, der kræver «god kundeviden», at lukke bankkonti, der tilhører politiske partier og alternative medier, som Säpo vil modsætte sig. Spørgsmålet er nu, om dette vil blive slået tilbage juridisk eller eskalere til det punkt, at selv privatpersoner vil blive fuldstændig retsløse overfor de banker, som alle er afhængige af, for at fungere i et moderne samfund som Sverige.

 

Fortsættelse følger

På en eller anden måde – juridisk eller politisk – lover Joakim Kannisto, at der vil komme et svar til Handelsbanken fra ham. Nordfront skriver, at de også vender tilbage senere på året vedrørende deres egen konflikt med det svenske banksystem, og de følger Widar Nords retstvist med Swedbank. Vi bliver nødt til at vente og se, hvordan alt dette udvikler sig, men vi følger udviklingen nøje og håber, at mange andre gør det sammen med os.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //