Banker beder nationalbanken om hjælp pga. den lave rente

ØKONOMI: Til trods for et overskud på 218mia fra 2012 til 2018 mener de danske banker, at nationalbanken skal hjælpe dem håndtere den historiske lave rente, da den truer bankernes indtjening.

Bankerne har bedt nationalbanken om øget adgang til, at kunne sætte penge i nationalbanken til nulprocent i rente via folioramme.

Bankernes problem opstår, da langt de fleste privatkunder tilbydes nulprocent i rente på indlånskonti, men bankerne skal sætte en stor del af indlånene videre til nationalbanken, som giver en negativ rente, dermed taber bankerne penge på indlån.

Dette har fået Jyske Bank og Sydbank til, at for første gang i Danmarkshistorien, at indføre negative indlånsrenter for privatkunder med mere end 7.500.000kr stående på deres konto, og flere banker har varslet, at de også kan ende med at gøre det samme.

Nationalbankdirektør Lars Rohde sagde følgende ”Hvis bankerne skal kompenseres yderligere, vil det betyde en overførelse fra staten til bankerne. Der er svært at forsvare i den nuværende situation, hvor bankernes indtjening fortsat er pæn.” Han påpegede også at bankerne havde et overskud fra 2012 til 2018 på 218mia danske kroner, hvor den lave rente kun kostede de danske banker 4mia kroner i samme periode.

Ulrik Nødgaard, som er direktør for bankernes brancheorganisation Finas Danmark, der er en interesseorganisation for bankerne, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark, sagde at ”Vi har opfordret Nationalbanken til, ligesom centralbankerne i Schweiz og Japan har gjort, at hæve foliorammen for bankerne, for at lette den situation, vi er i nu, hvor bankernes indtjening er under massivt pres, og har været det længe. Det har nationalbanken afvist i dag, og det tager vi til efterretning og så fortsætter vi vores dialog med nationalbanken om sektorens situation og udfordringer.”

Lars Rohde understregede dog, at det ikke er nationalbankens opgave at friholde danske banker for strukturelt lave renter.

Kilde:
DR


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Se dette foredrag om hvor syg bank-verdenen er og hvor meget de tager røven på danskerne. Alle tror jo at når en bank låner penge ud, så har banken de penge som deres egen opsparing eller andres opsparing. Men nej, bankerne taster bare et tal på en computerskærm og modtager derefter renter og gebyrer for at låne dem ud. Penge banken aldrig har haft. https://www.youtube.com/watch?v=ugtCtZzX_9M

    • Asbjoern Nielsen says:

      Systemet er skabt til at gøre den almene befolkning til gældsslaver. At ændre pengesystemets præcise mekanismer, såsom pengeskabelsen under optagningen af gæld, vil ikke være nok. Jeg vil anbefale bogen “Manifesto for Breaking the financial slavery to interest” af Gottfried Feder. Han var en tysk professor der tilsluttede sig NSDAP som i denne bog argumenterede for at forbyde alt form for renter og obligationer. Han gennemgår, hvordan renter skaber gæld der aldrig kan betales tilbage, samt hvor meget magt pengemagten har i forhold til produktionsvirksomhederne. Den er vildt spændende og ikke særlig lang.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //