Bombningen af Nürnberg – en middelalderby i ruiner

DAGENS DATO 2. JANUAR: Den 2. januar 1945 terrorbombede de allierede den tyske by Nürnberg. 90 procent af den middelalderske bykerne blev ødelagt og tusinder af civile blev dræbt, såret eller hjemløse.

Nürnberg blev omtalt for første gang i 1050, og byen fik bystatus i det tidlige 13. århundrede. Denne historiske by er kendt for sine slotte og andre storslåede bygninger og var et centrum for den tyske renæssance i det 16. og 17. århundrede. Byen har huset tyske kejsere som blandt andet Friedrich Barbarossa. Fra 1876 og fremefter organiserede Wagner-familien Bayreuth operafestival i Nürnberg til ære for Richard Wagner.

Wagner-familien knyttede bånd med Adolf Hitler i 1920’erne, og NSDAP’s partidage blev afholdt i Nürnberg, hvor de lokale hilste nationalsocialisterne med blomster og hagekorsflag fra deres altaner. Hitler kaldte selv byen for den mest tyske af alle tyske byer. Måske var det den symbolske betydning, som Nürnberg havde for Tyskland, der fik Royal Air Force til systematisk at ødelægge kulturbyen på denne dag.

Nürnberg blev bombet flere gange mellem 1943 og 1945, og det mest ødelæggende angreb – men ikke det sidste – blev udført på denne dag. Nürnberg-bombningen blev udført af 517 britiske Lancaster-fly og 7 Mosquitos. Andre allierede, herunder polske, men sandsynligvis også amerikanske piloter, deltog i angrebet.

Krigsforbryderen Churchill blev aldrig dømt.

De tidligere bombninger af Nürnberg havde været katastrofale for Winston Churchill og hans medskyldige, RAF-kommandør Arthur “Bomber” Harris, da tysk luftforsvar ofte gjorde kort process med de allieredes bombefly.

Ved denne bombning siges det, at de allierede midstede op til ti fly, men det lykkedes dem at ødelægge byen. De fleste af bomberne ramte den middelalderske bykerne og 90 procent (ifølge nogle kilder 93 procent) blev ødelagt. RAF’s websted siger følgende om bombningen: «Byens centrum, især den østlige halvdel, blev ødelagt. Rathaus Slot, næsten alle kirkerne og omkring 2.000 velbevarede middelalderlige huse gik op i flammer».

Ud over ødelæggelsen af ​​denne historiske by døde mindst 1.800 civile under bombningen. 3.300 blev såret, flere alvorligt, og hundreder af tusinder blev hjemløse.

I 1946 blev Nürnberg stedet for skuespillet «Nürnbergprocessen». De, der bombede civile i Nürnberg eller i alle andre tyske byer, blev imidlertid aldrig anklaget for krigsforbrydelser.

 

Nürnberg før bombningerne:

 

Nürnberg efter bombningerne:

  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Jøderne er mere til beton


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //