Københavns Kommune giver millionstøtte til militante antifascister

INDLAND: Ifølge en aktindsigt støtter Københavns Kommune Ungdomshuset på Dortheavej 61, som er samlingssted for militante antifascister, med mere end 1,3 millioner kroner årligt.

De sidste uger har der været stor debat omkring politisk motiveret chikane, vold og trusler fra venstreekstremistiske grupperinger i særligt København. Debatten er blevet vakt til live af en række artikler i blandt andet Weekendavisen og Berlingske, hvor der sættes spot på det, som de såkaldte antifascistiske grupperinger foretager sig i kampen mod deres meningsmodstandere.

Så sent som i går kunne Berlingske f.eks. berette om et ”exitforløb”, som grupperingen Antifascistisk Aktion tilbyder til deres meningsmodstandere. Her opfordrede grupperingen en ung aktivist fra organisationen Generation Identitær til enten at flytte fra Nørrebro, hvor han bor, eller indgå i deres exitforløb.

Samtidig har der i Weekendavisen og også i Berlingske været flere gruopvækkende beretninger om den vold og chikane, som antifascistiske grupperinger udøver. Denne underverden af politisk motiveret chikane, trusler og vold har været et fænomen længe, og synes især at spøge på Nørrebro og i Nordvestkvarteret i København.

Ungdomshuset er mødestedet for venstreradikale grupperinger

Det er også i Nordvest, at man finder mødestedet for de venstreekstreme, såkaldt antifascistiske grupperinger: Ungdomshuset på Dorthevej 61. Her mødes mange fra det venstreekstreme miljø til arrangementer, koncerter og politisk arbejde.

Der er altså venstreekstreme og voldsparate grupperinger som f.eks. Revolutionære Antifascister, Antifascistisk Aktion og Antifascistiske Unge, som mødes i Ungdomshuset. Og det sker alt sammen på Københavns Kommunes regning.

Københavns Kommune giver millionstøtte

Kommunen støtter ifølge en aktindsigt, som netavisen 180Grader har fået tildelt, nemlig Ungdomshuset på Dortheavej 61 med mere end 1,3 millioner kroner årligt. Denne støtte muliggør, at Fonden af Jagtvej 69, der blev oprettet ovenpå rydningen af det gamle ungdomshus på netop Jagtvej 69, kan benytte ejendommen uden at skulle betale leje.

Dertil kommer tilskud fra kommunen til administration samt momskompensation.

Selv beskriver Københavns Kommune ordningen som en ordning, hvor man fra kommunens side med Kultur- og Fritidsforvaltningen som lejer stiller ejendommen på Dorthevej 61 ”til vederlagsfri udlån til den selvejende institution Ungdomshuset”.

Gruppering sendte folk i væbnet krig i Syrien – og holdt stor fødselsdag i Ungdomshuset

I Ungdomshuset afholdes der en lang række forskellige arrangementer.

Den 30. november vil der således blive afholdt ”Gigs with attitude”, som er støttekoncerter til fordel for antifascistisk arbejde rundt omkring i verden. Arrangøren er grupperingen Revolutionære Antifascister, som mest er kendt for angiveligt at have sendt aktivister i væbnet krig i Syrien.

På et billede, der cirkulerede i flere medier tidligere i år, kan man således se maskerede aktivister fra grupperingen, der poserer i militærtøj og med Kalashnikov-geværer foran et flag med Revolutionære Antifasicsters logo. Ifølge grupperingen selv er billedet taget i et ikke nærmere defineret område i Syrien.

Billedet blev også delt på Ungdomshusets Facebook-side med en opfordring til at vise ”solidaritet” med kurderne i kampen mod Tyrkiet. ”Nogle af vores kammerater er i Rojava for at bidrage til forvaret af den sociale revolution”, skrev Revolutionære Antifascister til billedet.

Som organisation er Revolutionære Antifascister åbne om deres frisindede forhold til militans.

I et interview i forbindelse med stiftelsen af Revolutionære Antifascister i 2014 udtalte stifterne af grupperingen til det nu lukkede venstreorienterede medie Modkraft, at grupperingen har et frisindet forhold til militans og at det er op til de enkelte undergrupperinger at vurdere, hvilke aktionsformer de vil anvende.

Revolutionære Antifascister fyldte tidligere i år fem år, og deres jubilæum blev fejret med en stor fest i Ungdomshuset. Desuden har der i år også været afholdt en ”Aktivistisk Festival” i Ungdomshuset, hvor også Antifascistiske Unge var medarrangører.

Fokus var blandt andet på at styrke den gadeaktivisme, som antifascistiske grupperinger bedriver. Til festivalen kunne man således lære, hvordan man organiserer sig i såkaldte ”affinity-grupper”, der kan reagere hurtigt, når højreradikale f.eks. afholder demonstrationer.

Politiet: ”Det er almindeligt kendt, at aktivistmiljøet kommer i Ungdomshuset”

Flere venstreekstreme grupperinger bruger altså Ungdomshuset aktivt i deres politiske arbejde, og det er velkendt, at mange fra ”aktivistmiljøet” mødes i huset i forskellige anledninger. Det skriver Københavns Politi i et skriftligt svar til 180Grader.

Dog vil politiet hverken be- eller afkræfte, om der kommer venstreekstreme grupperinger i Ungdomshuset, da man ikke registrerer politisk standpunkt.

”Det er almindeligt kendt, at aktivistmiljøet kommer i og bruger Ungdomshuset. Politiet foretager ikke registreringer ud fra politisk standpunkt, så præcist hvilke politiske grupper der kommer i de to huse, kan vi ikke sige noget om”, skriver politiet i et mailsvar.

Kilde:
180Grader


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //