Modstandsbevægelsen blænder statens stikkende øje

AKTIVISME: Som et symbolsk angreb på overvågningssamfundet har Den Nordiske Modstandsbevægelse blændet statens øjne ved at dække linserne på en række stærekasser på tværs af landet.

Forestillingen om en stat der overvåger en befolkning er ikke en påstand, men en samfundstilstand. Danmark er en nation, hvor de få kigger på de mange og meget få steder er den enkelte privat.

Vores bevægelser gennem byernes gader og indkøbscentre overvåges, vores smartphones og TV optager vores samtaler, politiet kan aflytte anderledestænkende, hvis de ønsker det, blot fordi de er anderledestænkende, vores færdsel på nettet efterlader spor, som store selskaber konstruerer målrettet reklame ud fra, og tjener enorme summer på.

I romanen 1984 beretter George Orwell om en dystopisk fremtid, hvor alle overvåges og kontrolleres af en usynlig Big Brother. Orwells vision blev et symbol på Stalin- og Stasi-tidens overvågningssamfund.

Arkivfoto.

I Orwells idé er det staten der står for overvågningen og befolkningen, der er passive subjekter. Men i dag er det ikke kun statens kameraer og udsendte agenter, der overvåger os. Både medierne og de multinationale selskaber gør det også i et overvågningssamfund, som beskrives som et panoptikon – et ord der stammer fra Jeremy Benthams fængselsplan fra det 18. århundrede, hvor én overvågende usynligt kan observere alle fanger i fængslet uden at de er i stand til at vide, om de bliver overvåget eller ej, hvilket skaber en »følelse af en usynlig alvidende«.

Hvor der i Benthams fængselsplan fandtes mure og tremmer, beskriver den franske filosof Michel Foucault panoptikonet som en altomsluttende samfundsstruktur uden fysiske barrierer; en struktur, hvilket det moderne menneske formes til at acceptere som grundlæggende for al færden i det offentlige rum.

Den usynlige og ukritiske indsamling af data af alle borgere forsvares med argumentet, at »det er for vores egen skyld. Medmindre vi har noget at skjule, har vi ikke noget at frygte.« Dog mener Den Nordiske Modstandsbevægelse ikke, at den globale magtelite og dens nationale håndlangere kan tillades at overvåge folket, som var de fanger i et usynligt fængsel, når trygheden og sikkerheden i samfundet meget lettere kunne sikres ved at repatriere de racefremmede elementer, som gør ethvert forhåndværende etnisk homogent samfund usikkert og farligt.

En nation som ikke er overvåget, skaber ikke kriminelle individer. Samfundets ånd og moral skaber kriminalitet – og en kriminel stat skaber kriminelle individer, som vi henviser til i vores politiske manifest, Vores Vej, punkt 9. Derfor har aktivister gennemført en aktion ved at dække politiets linser på stærekasser i hele landet – ikke fordi fartovertrædelser ikke skal straffes, men for symbolsk at angribe overvågningssamfundet.

Se billeder fra aktionen mod Danmarks stærekasser nedenfor:
  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Mængden af overvågning i dagens danmark er langt mere omfattende end i østtyskland og resten af sovjet. Det er sindssygt!

  • Nå, jeg har ellers smilt meget til kameraet, hvis jeg nu skulle blive taget i farten. Overvågning, er det ikke kun de fremmed og de venstreorienteret der synes ideen er ok?
    Tak for det,nordisk modstandsbevægelse 👏👏

  • Fra en valgtest fra Information stod der, at det er Socialdemokratiet, Venstre, dansk folkeparti, socialistisk folkeparti, konservative og nye borgerlige, der går ind for TV overvågning.

  • Hej Anonym. Borgen er venstreorienteret. Har aldrig hørt andre tunger derinde fra.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //