Moskvas hovedrabbiner har rømmet Rusland

UKRAINEKONFLIKTEN: Hovedrabbineren i Moskva, Pinchas Goldschmidt, har rømmet Rusland og skal angiveligt befind sig i Israel. Grunden skal være, at han nægter at støtte den militære intervention i Ukraine. Alle de øverste jødiske ledere i Rusland har dog kritiseret interventionen, men befinder sig fortsat i landet.

Moskvas hovedrabbiner Pinchas Goldschmidt. Foto: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons.

Det er Pinchas Goldschmidts svigerdatter Avital Chizhik-Goldschmidt, der på Twitter beretter, at rabbineren har forladt Rusland.

Den New York-baserede journalist hævder, at rabbineren og hans kone blev truet af Kreml til at forlade landet, fordi de ikke ønskede at støtte den militære intervention i Ukraine.

Det er ikke første gang, at overrabbiner Pinchas Goldschmidt er kommet i konflikt med magthaverne i Kreml, og han blev for eksempel nægtet adgang til landet i 2005, dengang af udefinerede »sikkerhedspolitiske hensyn«.

Mindst otte rabbinere er blevet deporteret fra Rusland under Putin, også disse af uspecificerede »sikkerhedspolitiske hensyn«.

Goldschmidt har også oplyst, at et betydeligt antal jøder allerede har forladt landet efter interventionen, mens endnu flere nu overvejer at emigrere. Boruch Gorin, en anden indflydelsesrig rabbiner baseret i Moskva, siger for at retfærdiggøre dette, at der er et meget bekymrende politisk og socialt klima i Rusland nu.

Det jødiske samfund har som det eneste religiøse trossamfund i landet kritiseret og taget afstand fra interventionen. Både det ortodokse kristne, buddhistiske såvel som det muslimske samfund i Rusland har alle udtrykt støtte, og de har alle soldater integreret eller har dannet egne bataljoner.

Læs også:
Udenrigspolitisk ekspertpanel i USA som argumenterer mod forhandlinger i Ukrainekonflikten domineres af jøder 

Kilder:
JTA


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //