NATO nægter at give Rusland garantier for et atomvåbenfrit Norden

INTERNATIONALT: NATO har ikke til hensigt at give nogen garantier for, at de ikke vil placere atomvåben i Sverige eller Finland. Meddelelsen blev offentliggjort tirsdag af NATOs assisterende generalsekretær Camille Grand.

Foto: Pixabay (public domain).

Siden det blev klart, at Sverige og Finland søger NATO-medlemskab, har Rusland udtalt, at den yderligere udvidelse af den anti-russiske krigsalliance mod deres grænser udgør en alvorlig trussel mod sikkerheden i de arktiske og baltiske områder.

Rusland har også bedt om garantier fra NATO om, at man ikke har til hensigt at placere atomvåben i de nye potentielle medlemslande.

NATO har dog ikke tænkt sig at give en sådan garanti, rapporterer RT.

– Hvert land [i NATO] står frit i spørgsmålet om atomvåben, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt de skal udstationere sådanne våben eller ej. Vi har ikke til hensigt at diskutere indførelse af nogen grundlæggende restriktioner for alliancens eventuelle handlinger, siger NATOs assisterende generalsekretær Camille Grand på schweizisk tv.

Sverige har dog erklæret, at de selv under forhandlinger om muligt medlemskab vil anmode om at blive fritaget for at huse atomvåben på deres territorium. De nordiske medlemslande Norge og Danmark har allerede en lignende aftale.

Lige nu ser et svensk NATO-medlemskab dog ud til at være langt væk, da den svenske regering brugte sine kontakter med kurdiske ekstremister til at redde justitsminister Morgan Johansson (S) fra et mistillidsvotum. Dette samtidig med, at Tyrkiet har krævet, at Sverige tager afstand fra kurderne, hvis de skal lukke landet ind i krigsalliancen.

Læs også:
Er Rusland den egentlige grund til NATO-ansøgning?

Kilder:
RT
Nordfront


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //