Ny lov åbner for nedlukninger i kommuner og regioner uden om Folketinget

DIKTATUR DANMARK: Styrelsen for Patientsikkerhed vil kunne lukke ned i kommuner og regioner uden at spørge Folketinget. Det er en overset kattelem, siger professor.

Magnus Heunicke afviser umiddelbart at Folketinget skal involveres i nedlukninger i kommuner og regioner. Foto: Twitter.

»Demokratiet« tager magten tilbage, og Folketinget får kontrol over regeringens vidtgående beføjelser til at gribe ind i danskernes liv, lød det før jul, da et politisk flertal indgik en aftale om en ny epidemilov.

Dengang sagde sundhedsminister Magnus Heunicke, at Folketinget skal sige ja eller nej til »alt, hvad der minder om indgreb«.

En nærlæsning af regeringens lovforslag afslører imidlertid, at det fortsat bliver muligt at lave lokale nedlukninger, uden at det folkevalgte parlament behøver at blive spurgt til råds. Styrelsen for Patientsikkerhed, der omtaler sig selv som en del af Sundhedsministeriet, kan med den nye lov pålægge kommuner at lukke f.eks. dagtilbud, skoler og plejehjem. Også regioner kan tvinges til at forbyde adgang til sygehuse eller uddannelser.

I lovforslaget fremgår ingen begrænsninger for, hvor mange kommuner eller regioner Styrelsen for Patientsikkerhed kan lukke ned. Det fastslås, at hvis sundhedsministeren vil indføre restriktioner i »hele eller dele« af landet, så skal Folketinget tage stilling til indgrebene.

Men det gælder altså ikke, hvis ministerens styrelse indfører restriktioner i kommuner og regioner, og det skaber en gråzone, vurderer Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet. Han ser styrelsens beføjelser som en »overset kattelem«.

»Hele logikken i den nye lov er, at Folketinget gerne vil have kontrol med de indgribende tiltag. Derfor virker det oplagt, at det også bør gælde her,« siger han.

De nye oplysninger overrasker partier, der er med i aftalen om en ny epidemilov.

»Det er nyt for mig, og det lyder faktisk voldsomt,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K), der kræver, at Folketinget skal involveres i den slags indgreb. Også V, SF og EL ønsker at udvide den parlamentariske kontrol.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil drøfte det med partierne, men afviser umiddelbart med den begrundelse, at styrelsen skal kunne sætte ind mod lokale sygdomsudbrud »hurtigt og resolut«:

»Det må være en ren sundhedsfaglig vurdering. Det er ikke klogt at koble politik op på det.«

Kilde:
Jyllands-Posten


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //