Regeringen ville med ny hastelov uden dommerkendelse spore danskere med hemmelige telefonnumre

DANMARK: Sundhedsministeren har fået kritik for at “snige” et forslag om at give myndighederne adgang til hemmelige telefonnumre på coronasmittede og deres kontakter ind i behandlingen af et andet lovforslag. Nu trækker han det tilbage.

Regeringen ville forbedre mulighederne for at opspore de mennesker, en coronasmittet har haft kontakt med, ved at give sundhedsmyndighederne en ny ret til uden dommerkendelse at spore danskere med hemmelige telefonnumre.

Men det forslag må sundhedsminister Magnus Heunicke nu trække tilbage. Det sker efter massiv kritik af den måde, han har forsøgt at få lovændringen igennem Folketinget på.

“Jeg kan forstå, at der stadig er flere medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget, som ikke kan støtte op om, at tiltaget om at give Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at søge telefonnumre i 118-registeret, stilles som et ændringsforslag. Jeg har derfor besluttet at trække ændringsforslaget,” skriver Heunicke ifølge Berlingske i en mail til Folketinget.

Sagen er, at ministeren først fremsatte et forslag 20. maj i Folketinget om, at kommunerne skal have ansvar for at stille faciliteter til rådighed for coronasmittede danskere, der ikke selv kan finde et sted at være isoleret.

Men efter førstebehandlingen af dette lovforslag, som der var bred politisk opbakning til, sendte ministeren pludselig et ændringsforslag til sit eget lovforslag. Nu ville Magnus Heunicke også ændre en anden lov, nemlig lov om elektroniske kommunikationsnet og tjenester. Konkret ville ministeren gøre det muligt for Styrelsen for Patientsikkerhed at få adgang til folks hemmelige telefonnumre uden dommerkendelse.

Dermed ville denne nye del af forslaget ikke blive førstebehandlet og heller ikke komme i høring.

Jurister: På kant med grundloven

I en analyse påpegede Folketingets egne jurister, at ministeren med den metode balancerede på kanten af grundloven, som siger, at alle lovforslag skal behandles tre gange i Folketinget.

Og flere partier i oppositionen meldte, at de ikke kunne stemme for lovforslaget under de omstændigheder.

“Regeringen forsøger igen at haste noget igennem ad bagdøren, som vi ikke kan nå at sætte os tilstrækkeligt ind i, og som ikke kan nå at komme i høring og blive diskuteret nærmere”, sagde sundhedsordfører i Dansk Folkeparti Liselott Blixt til Berlingske og fortsatte; “Det er fuldstændig uacceptabelt, at regeringen forsøger at snige det her ind i 11. time. Danmark ligner mere og mere et kommunistisk styre med overvågning og vidtgående beføjelser til myndighederne”.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, mente, at det nye lovforslag er blevet “sneget” ind. Han var især bekymret over, at forslaget slap uden om høringsprocessen, så folketingsmedlemmerne i sundhedsudvalget ikke fik nogen faglige input.

Heunicke: Smitteopsporing er fundament for genåbning

I sin mail til Folketinget understreger Magnus Heunicke, at tilbagetrækningen af lovforslaget ikke ændrer ved, at smitteopsporing i regeringens optik er selve fundamentet for genåbning af samfundet.

“Idet ændringsforslaget var en del af opfølgningen på den politiske aftale om anden fase af en kontrolleret genåbning, hvoraf det fremgår ‘En offensiv teststrategi med testning både i et sundhedsspor og et samfundsspor, smitteopsporing og isolation af smittede’, havde ændringsforslaget – som tidligere oplyst – til hensigt at sikre, at en effektiv smitteopsporing kunne ske ved direkte personlig kontakt med flest muligt af de borgere, som testes positivt med covid-19 hurtigst muligt. Det er uforandret regeringens vurdering, at dette er et bærende fundament for at åbne samfundet mest muligt op og bevare det åbent”, skriver han ifølge Berlingske.

Ministeren varsler, at han nu vil orientere Folkeringet om, “hvordan regeringen konkret vil arbejde for at sikre, at en effektiv kontaktopsporing bedst muligt sikres”.

Kilder:
Altinget
Berlingske


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //