Rusland advarer mod dansk-amerikansk militærøvelse på Bornholm i dag

DANMARK: En fregat, to F-16, en kampbataljon og et amerikansk raketartillerisystem indgår i en dansk-amerikansk øvelse som i dag gennemføres på Bornholm.

Amerikansk raketartillerisystem (High Mobility Artillery Rocket System HIMARS). Foto: Cpl. Donovan Massieperez. Creative Commons.

Når der i dag ankommer et amerikansk transportfly med missiler ombord til Bornholm, så er det med til at »øge spændingerne« i Østersøen, skriver DR.

Det siger den russiske ambassadør Vladimir Barbin til TV 2 om en dansk-amerikansk militærøvelse på klippeøen.

Militærøvelsen har navnet Defender-Europe 2022. Den har til formål at træne, hvordan Østersøen og området omkring Bornholm hurtigt kan sikres.

– Det kan ses som et skridt mod at ændre Bornholm fra en fredsø til et potentielt militært brohoved, siger Vladimir Barbin.

Øvelsen er en simulation, men er et signal til russerne, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) til TV 2.

– Signalet er afskrækkelse. Vi samarbejder og står skulder ved skulder, og det skal Putin forstå, siger forsvarsministeren.

 

Hvad omfatter øvelsen?

Formålet med øvelsen på Bornholm er at træne den fælles dansk-amerikanske planlægning og gennemførelse af en såkaldt HIRAIN (HIMARS Rapid Infiltration), skriver Forsvaret på sin hjemmeside. Navnet dækker over en særlig disciplin, hvor våbensystemet HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) flyves ind med et C-17 transportfly, køres ud af flyet og affyres, hvorefter flyet igen forlader Bornholm.

Der er kun tale om en simuleret affyring, hvor der ikke skydes. Det er især samspillet med de støttende danske kapaciteter, der vil være i fokus før og under øvelsen.

Selve HIRAIN-øvelsen vil foregå i Rønne Lufthavn, mens danske kapaciteter fra alle tre værn og Det Bornholmske Hjemmeværn samtidig yder operativ støtte. Det betyder blandt andet, at bornholmerne over et par dage vil se øget militær tilstedeværelse, når en kampbataljon fra Den Kongelige Livgarde træner deployering (flytning af styrker) til Bornholm for at forstærke øen militært.

To af Flyvevåbnets F-16 vil eskortere det store amerikanske transportfly helt ind til landing i Rønne, og i farvandet ud for Bornholm ligger fregatten Niels Juul klar til at træne måludpegning og forsvar af luftrummet over øen i tæt samarbejde med Air Control Wing i Karup.

Øvelsen har ifølge Forsvaret været under planlægning i mere end et år, og den er ikke udtryk for, at der er en øget militær trussel mod Bornholm eller resten af Danmark – ligesom den heller ikke har sammenhæng til den nuværende sikkerhedspolitiske situation. Den nuværende situation har dog bekræftet nødvendigheden af en stærk og sammenhængende alliance. Derfor er det vigtigt, at Danmark og USA træner sammen, lyder det.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //