Skrev en universitetsopgave om hvordan hvid mælk undertrykker sort kaffe

HØJERE STUDIER: En 27-årig akademiker ved Stockholms Universitet drev gæk med underviseren på et kursus i kritiske hvidhedsstudier. Hans opgave om, hvordan hvid mælk »koloniserer« og »undertrykker« sort kaffe fik karakteren »B« (meget god) på et af landets førende universiteter.

Foto: John Beans/myfriendscoffee.com (CC BY 2.0).

Forsker i samfundsvidenskab Arvid Haag drev gæk med underviseren på et kursus i såkaldte kritiske hvidhedsstudier på Stockholms Universitet, noget han selv for nylig afslørede på Twitter.

Navnet på fjernkurset, der fandt sted sidste efterårssemester, er »Kritiske hvidhedsperspektiver på nordisk kultur«. Til Fria Tider siger Haag:

– Det hele udsprang af, at man fjernede ​​fribeløbet for CSN på grund af corona-pandemien. Jeg tænkte, at det kunne være et godt supplement til husholdningsbudgettet. For at få lidt sjov ud af det tænkte jeg, at jeg kunne melde mig til et kursus i hvidhedsstudier.

Ifølge Haag så det ud til, at alle andre kursister, inklusive kursuskoordinatoren, tog emnet meget alvorligt.

Kurset sluttede med, at deltagerne skrev en opgave på 10.000 ord, og Haag valgte at skrive et med titlen »Sorte og hvide drikke«, som blev en »redegørelse over, hvad der er sket fra begyndelsen af ​​det 20. århundrede i kampen mellem kaffe og mælk«.

– Jeg tog et ret bizart emne, som er ret sjovt, og tog det endnu længere, fortæller Arvid Haag til Fria Tider.

Opgaven omhandler blandt andet, hvordan kaffe markedsføres som »sort og eksotisk«, mens mælk som »hvid og lokal«.

I artiklen citeres nogle af forfatterens egne yndlingspassager:

Spørgsmålet man kan stille sig selv er, om det virkelig er en forsoning mellem mælk og kaffe, der er implementeret eller om tilsætning af mælk til kaffen, er en måde at tage de unikke egenskaber fra kaffen og i stedet påtvinge den sorte drik, den hvide driks egenskaber.

Mælk i kaffe, set igennem kritiske briller, kan ses som en drikkevarebaseret kolonisering. Den varme og stærke kaffe afkøles og afrundes smagsmæssigt ved hjælp af mælken, som dermed styrer og tæmmer kaffen.

Opgaven fik karakteren »B«, hvilket betyder »meget god«, altså næsten topkarakter. Kursuslederen roste det også og sagde, at det hele var et »spændende emne« med »kreativ tænkning«, og at det kunne »udvides til en længere afhandling eller essay«.

– At det skulle være en joke går hen over hovedet på ham. Hans eneste kritik er, at jeg ikke havde præcise kildehenvisninger på mine billeder, siger Arvid Haag og fortsætter:

– Det tog omkring tre timer at skrive teksten, og jeg har tilføjet links til bøger, jeg ikke har læst, og blogindlæg af Tobias Hübinette selvfølgelig. Jeg forstår stadig ikke, hvad kritiske hvidhedsperspektiver egentlig betyder, og ingen ser ud til at kunne forklare det.

Kilde:
Fria Tider


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • haha stærkt gået.

  • Heksejægeren says:

    Det absolutte stadie af vestlige uddannelsesinstitutioner.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //