Stærk udvikling for de danske havørne

NATUR: Havørnen var i praksis uddød i Danmark i slutningen af 1800-tallet. Men nu overgår arten hvert år nye vækstmål.

I slutningen af 1800-tallet var den danske ørnebestand fordrevet fra landet. Det blev den blandt andet efter at være blevet jaget vildt, da rovfuglen blev set som en konkurrent til småvildt samt et skadedyr. 

I løbet af 1800-tallet så arten derfor ud til at være uddød.

I 1967 blev alle rovfugle i Danmark fredet og i 1992 startede Dansk Ornitologisk Forening et projekt kaldet »Projekt Ørn.« Målet var at få havørnen tilbage til landet og have 75 ynglepar inden år 2040.

I flere år nu er vækstmålet blevet overgået gang på gang. Ved sidste års ørnetælling blev der fundet 152 reder i landet mod 0 reder i 1992.

»Oprindeligt forventede vi, at der skulle store skovområder med mindst 200 år gamle ege- eller bøgetræer til for at huse havørne med rede. I dag er der eksempler på, at havørnepar slår sig ned i små skove af nåletræer og i fritstående høje træer i åbent landskab. Bare der er fred og ro i en passende radius af reden.« siger Kim Skelmose, leder af DOFs »Projekt Ørn« til DR.

»Projekt Ørn« omfatter også kongeørnen og fiskeørnen. Disse to arter har det dog meget sværere, oplyser foreningen.

Skulle man have lyst til at tage ud og se på havørne, kan man med fordel søge ud mod kyster, søer og moser, hvor ørnen jager. Man skal dog være opmærksom på at holde sig fra deres ynglesteder om foråret – det vil sige skovområder.

Et par steder man med fordel kan lede efter havørnene er: Vadehavet, Skanderborg Sø, Djursland og Brændegård Sø, Ribe, Mandø samt Utterslev Mose i København og flere steder ved Roskilde


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //