Ukraine anklaget for at bruge menneskeskjolde

UKRAINE: Både FN og det amerikanske forsvarsministerium anklager nu de ukrainske styrker for at bruge mennesker som skjolde under kampene på et plejehjem i det østlige Luhansk i marts.

Foto: Oypchak (CC BY-SA 3.0 )
Bygningen »Stalin Empire« i Luhansk

Russiske styrker krydsede grænsen til Ukraine den 24. februar. To uger senere angreb russiske tropper plejehjemmet i Stara Krasnianka i det østlige Luhansk, som skulle have været bemandet med et stort antal ukrainske soldater. Ifølge oplysninger skulle 22 af de 71 patienter have overlevet sammenstødet.

De ukrainske myndigheder og den ukrainske presse anklagede efterfølgende den russiske side for fuldstændig uprovokeret at tage livet af omkring 50 forsvarsløse mennesker. Disse oplysninger modsiges dog i en rapport af 29. juni skrevet af FN.

Rapporten fastslår, at både russiske og ukrainske soldater under krigen var skyldige i at krænke civilbefolkningens sikkerhed. Det understreges endvidere, at Genève-konventionen klart forbyder brugen af ​​menneskelige skjolde. I den sammenhæng fremhæves konfrontationen i Stara Krasnianka i marts som »et emblematisk eksempel«.

Den evakuering af personale og patienter, som ledelsen på plejehjemmet appellerede til de ukrainske myndigheder om at få gennemført, kunne ikke gennemføres, eftersom ukrainske tropper havde mineret hele området.

Under de efterfølgende blodige kampe, der varede i tre dage, havde personale og patienter hverken adgang til vand eller elektricitet.

 

»Ukrainere placerede dem i en dødszone« 

FN er dog ikke alene om at stille spørgsmålstegn ved Ukraines handlinger ved denne lejlighed.

David Crane, en tidligere ansat i det amerikanske forsvarsministerium og en erfaren krigsforbrydelsesefterforsker, ser det som sandsynligt, at ukrainske tropper i Stara Krasnianka overtrådte international krigsret i marts.

»Sagen er, at civile ikke kan blive bevidste mål, punktum!« understreger han over for AP og tilføjer: »Ukrainerne placerede disse mennesker i en dødszone. Og det må du ikke!«

Den ukrainske anklagemyndighed har endnu ikke reageret på FN-rapporten, men oplyser, at den nu undersøger, i hvilket omfang ukrainske soldater faktisk var til stede i Stara Krasnianka under konfrontationen der i marts.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //