Israel kræver amerikanske trusler mod Iran efter IAEA-udbrud

UDENLANDSKE: Israel opfordrede tirsdag USA til at true Iran »på en måde, der ikke kan misforstås«, efter at inspektører fra FN’s Atomenergiagentur hævder at have opdaget beriget uran »tæt på atomvåbenniveauer« i landet.

Israels udenrigsminister Eli Cohen. Foto: Ofir Abe , CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons.

»Iran er nu tæt på 90 procent beriget uran [den officielle grænse for atomvåben, red. Bemærk]. USA skal øjeblikkeligt lægge en troværdig militær trussel på bordet,« sagde Israels udenrigsminister Eli Cohen tirsdag i en tale i Jerusalem til et publikum af hovedsageligt USA-baserede jødiske ledere. USA har indtil videre hverken udelukket eller annonceret en militær mulighed baseret på denne påståede opdagelse. I forbindelse hermed har USAs jødiske udenrigsminister Antony Blinken gentaget sin yndlingssætning »Alt er på bordet.«

En fjer bliver til ti høns
Det Internationale Atomenergiagenturs seneste rapport fastslår, at Iran kun har opnået 60 procent beriget uran – et resultat, som det endda beskylder Teheran for at snyde gennem en uerklæret ændring af sammenkoblingen mellem to maskinklynger på Fordow-fabrikken – en opdagelse, som ifølge Reuters, blev fundet ved en overraskelse på stedet den 21. januar.

IAEA skrev derefter i en fortrolig rapport, angiveligt indhentet af nyhedsbureauer, at »de var indbyrdes forbundet på en måde, der adskilte sig væsentligt fra den driftsform, som er blevet erklæret af Iran.« Agenturets generaldirektør, Rafael Mariano Grossi, forudsagde på baggrund af dette, at »Teheran skulle have atommateriale nok til flere atombomber, hvis de fortsatte med at berige uran.« Efter denne udtalelse har de officielle Israel og jødiske medier været i offensiven.

På huggeklossen
Den israelske forsvarsminister Yoav Gallant hævdede på den årlige sikkerhedskonference i München fredag, at regimet i Teheran er engageret i forhandlinger om at sælge snesevis af landes sofistikerede våbensystemer forud for den kommende afslutning på et FN-våbenembargo.

Han tilføjede:

Iran er ikke længere en lokal leverandør, der udfører salg i Mellemøsten. Det er en multinational virksomhed – en global eksportør af avancerede våben.

Fra Hviderusland i Østeuropa til Venezuela i Sydamerika har vi set Iran levere UAV’er med en rækkevidde på op til 1.000 km. Faktum er, at Iran er i diskussioner om at sælge avancerede våbensystemer … til ikke mindre end 50 forskellige lande.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu hævdede søndag, at »Irans aggression mod [Israel] er uophørlig« og pegede på et påstået angreb på det israelsk-ejede olietankskib Campo Square i Den Persiske Golf i sidste uge – som Iran nægter ethvert kendskab til eller involvering i.

Gamle anklager spredes på ny
Det er ikke første gang at Benjamin Netanyahu anklager Iran for lave atomvåben, noget som Israel desuden selv råder over, selvom de ikke er med i Traktaten om ikke-spredning af kernevåben og ikke tillader internationale inspektører. Han har anklaget dem for noget lignende, ikke mindre end 5 gange før over nu mere end 30 år.

Du kan blandt andet se her, hvor Benjamin Netanyahu talte foran FN i 2012, hvor han påstod, at Iran kan være »nogle få måneder fra« at opnå atomvåben. Dette gjorde han til trods for, at Mossad selv mente, at Iran ikke udførte de nødvendige opgaver, til at producere et sådant våben.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Lyver jøderne for os?! Det havde jeg alligevel ikke regnet med


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //