Rusland »ikke velkommen« til at undersøge Nord Stream

NORD STREAM: Via »diplomatiske kanaler« har Moskva fået at vide, at de ikke er velkomne til at undersøge stedet for sabotagen mod Nord Stream. Dette til trods for, at russiske Gazprom ejer størstedelen af ​​de saboterede rørledninger.

Kreml talsmand Dmitry Peskov. Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

I dag blev det kendt, at blokaderne ved Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er blevet ophævet. Dette efter at der er foretaget en gerningsstedsundersøgelse af blandt andet Kystvagten og Säpo.

Ifølge forundersøgelsesleder Mats Ljungqvist ved Nasjonal sikkerhetsenhet er der foretaget nogle beslaglæggelser på stedet, som styrker mistanken om alvorlig sabotage.

Kreml-talsmand Dmitry Peskov siger nu, at Rusland ikke er velkommen til at undersøge gerningsstedet, skriver Reuters. Dette skal være rapporteret via »diplomatiske kanaler«.

Ifølge Peskov er det umuligt at gennemføre en »objektiv undersøgelse« uden russisk repræsentation. Men ifølge Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (S) er det et »svensk gerningssted«, som er ved at blive efterforsket af de svenske og danske myndigheder.

– Sådan er det i bund og grund. Vi inviterer normalt ikke udenlandske myndigheder ind i vores strafferetlige efterforskning. Det er i bund og grund sådan, vi ser det. Det er ikke til diskussion, siger Hultqvist.

Det russiske udenrigsministeriums talskvinde Maria Zakharova siger, at det er mærkeligt, at Sverige skal tage stilling til, hvem der kan undersøge stedet, da det er russiske Gazproms ejendom, der er blevet saboteret.

– Ikke at lade ejeren undersøge, betyder, at der er noget at skjule, siger hun ifølge Reuters.

Det er dog ikke kun Rusland, der har kritiseret den svenske beslutning om at gøre krav på gerningsstedet, som er i internationalt farvand. Ifølge Said Mahmouidi, professor i international ret ved Stockholms Universitet, er blokaderne i strid med international lov. Sverige har heller ingen juridiske rettigheder til at forhindre Rusland, hvis det ønsker at gennemføre deres egen undersøgelse, ifølge Mahmouidi.

– Det er lidt ligesom, at Sverige spærrer et område af midt i Stillehavet. Hvis et andet land har lige stor interesse i at gennemføre en undersøgelse, forstår jeg ikke, hvordan man forhindrer dem i det, sagde Said Mahmoudi i en kommentar til Aftonbladet.

Læs også:
Nord Stream-sabotage: Hvem har et motiv?


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //