Krisen i Hviderusland: EU forbereder sanktioner, og NATO samler styrke

Hviderusland. Den kaotiske situation i Hviderusland intensificeres nu yderligere efter valget og de indenlandske protester – EU forbereder økonomiske sanktioner mod landet, og NATO udvider sin tilstedeværelse i Polen.

EU forbereder sanktioner, der primært vil være rettet mod den nuværende hviderussiske præsident, hans familie og andre højtstående embedsmænd og politikere i landet. Sveriges udenrigsminister Ann Linde (S) er meget glad for, at det har lykkedes “at argumentere imod” al modstand mod sanktionerne på EU-niveau.

– Med dette møde kan arbejdet straks begynde med at udvikle konkrete forslag til sanktioner, siger hun til Dagens Nyheter og forklarer videre, at de oprindeligt stødte på en vis modstand fra nogle af EU-landenes udenrigsministre til indførelsen af ​​denne type drastiske sanktioner, men dette blev hurtigt ændret.

Det er endnu ikke blevet annonceret nøjagtigt, hvordan sanktionerne skal formuleres, men to krav fra EU er, at der afholdes nyt valg, så den liberale og Rusland-kritiske opposition får en “rimelig chance”. Derudover kræves det, at alle fanger, der er klassificeret af EU som politiske fanger, skal løslades fra fængslet.

Præsident Alexander Lukashenko har påpeget, hvordan protesterne i landet er blevet orkestreret af udenlandske interesser for at destabilisere landet og tvinge ham ud. Linde påstår, at det handler om fredelige demonstrationer og større strejker i landet, hun klager også over rapporter om, at politiet har brugt vold mod demonstranter.

  Macron støtter protesterne, men undertrykker de gule veste derhjemme

Selv den venstre-liberale franske præsident Emmanuel Macron har udtrykt sin støtte til demonstrationerne og opfordret regeringerne i EU-landene til at “mobilisere” sammen med demonstranterne for at opnå det, han mener er frihed og uafhængighed for hviderusserne og deres land, rapporterer  Russia Today.

Dette har ført til, at Ruslands udenrigsministerium reagerer og pegede hånligt på Macrons påståede hykleri om, hvordan hans regering håndterede massedemonstrationer fra “De gule veste” i Frankrig – en protestbevægelse, som Macron slog ned på med vold og undertrykkelse, og som vækkede afsky og fordømmelse internationalt.

Hvornår vil han (Macron) opfordre Den Europæiske Union til at mobilisere støtte til de hundreder af tusinder af gule veste, der fredeligt demonstrerer for deres rettigheder, friheder og uafhængighed? Maria Zakharova , en talskvinde for udenrigsministeriet, spørger på Facebook og siger, at Macron er en hykler.

NATO stiller op i Polen
Lige nu placerer NATO et stort antal militære tropper på grænsen mellem Hviderusland og Polen, ifølge præsident Lukashenko. I en erklæring benægter NATO, at de bevæbner Polen, men samtidig indrømmer en talsmand, at NATO følger udviklingen i regionen meget tæt.

Ifølge Reuters underskrev Polen så sent som lørdag en aftale med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, hvor USA får lov til at øge antallet af soldater, der er stationeret i Polen. På nuværende tidspunkt drejer det sig om 5.000 kampklare-soldater, et tal, der nu kan øges til over 20.000, hvis det anses, at der er en “stigende trussel”.

Der er også rapporter i medierne om, at Rusland har lovet at hjælpe sin nabo og sin allierede selv med militær støtte, hvis det skønnes nødvendigt og ønsket.

Relaterede artikler:
Hviderusland – ikke Belarus
Lukashenko: Udenlandske interesser bag protesterne i Hviderusland
Massive protester efter valget i Hviderusland
Macron ønsker at fremstå som “Libanon’s frelser” – men handler i hans egen interesse
IMF kræver, at Hviderusland lukker for at yde lån
NATO vil være mere global


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //