Norske butikker der nægter at tage imod kontanter kan nu blive tvunget til at betale bøder
NORGE: Fra den 1. maj risikerer butikker og andre salgssteder i Norge store bøder, hvis de nægter at modtage kontanter fra kunder. Nye regler giver det norske Forbrugertilsyn beføjelse til at udstede bøder på op til 25 millioner norske kroner eller fire procent af den årlige omsætning.

Foto: Arnt Brandseth, CC BY-SA 4.0
Fra og med den 1. maj træder nye forskrifter i kraft, som skærper håndhævelsen af retten til at betale med kontanter i norske butikker og andre salgssteder. Det betyder, at erhvervsdrivende, der nægter at lade kunder betale med kontanter, kan blive pålagt en administrativ bøde på op til fire procent af virksomhedens årsomsætning, dog maksimalt 25 millioner norske kroner. Det rapporterer Document med henvisning til NTB.
Baggrunden for stramningen er finansaftaleloven, som blev vedtaget i oktober sidste år. Loven fastslår, at alle salgssteder, der modtager betaling for varer eller tjenester, også skal acceptere kontanter som betalingsmiddel. Den forskrift, der nu er trådt i kraft, giver Forbrugertilsynet ret til at udstede sanktioner ved brud på loven.
Forbrugertilsynet har udarbejdet en vejledning for erhvervsdrivende, som forklarer, hvornår og hvordan pligten til at modtage kontanter gælder. Reglerne gælder i princippet for alle fysiske salgssteder, men der findes visse undtagelser – blandt andet for automat-salg, ubemandede lokaler og transaktioner over 20.000 kroner.
Kontanter som beredskab
Regeringen understreger, at kontanter stadig er det eneste betalingsmiddel, der fungerer uafhængigt af strøm, netværk og digitale systemer, og at det derfor er afgørende at opretholde adgangen til kontanter for at sikre samfundets beredskab.
Den norske børne- og familieminister Lene Vågslid fremhæver kontanternes betydning for både beredskab og inklusion:
— At kunne betale med kontanter giver tryghed og tilgængelighed for dem, der ikke har, eller ikke er fortrolige med, digitale betalingsløsninger. Det er desuden en vigtig del af samfundets beredskab, siger Vågslid.
Senterpartiet har været en drivende kraft bag styrkelsen af retten til kontantbetaling. Tidligere justitsminister Emilie Enger Mehl peger på erfaringer fra udlandet, som viser sårbarheden ved udelukkende digitale betalingsløsninger:
— Kontanter er grundlæggende beredskab, og derfor strammede jeg lovgivningen som justitsminister. Strømafbrydelsen i Sydeuropa har vist dette med al tydelighed, da det blev umuligt at betale med kort eller mobil, siger Mehl.
— Der er også mange ældre og andre i samfundet, som har svært ved at bruge eller stole på digitale løsninger, og som har behov for at kunne bruge kontanter, tilføjer Mehl.
Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.