International meningsmåling: USA og »big tech« er en større trussel mod demokratiet end Rusland og Kina

DEMOKRATI: I vestlige medier udpeges stater som Kina og Rusland regelmæssigt som en trussel mod demokratiet. Globalt betragtes USA og »big tech« dog som større trusler.

NGO’en Alliance of Democracies Foundation (AoD) har gennemført en stor international meningsmåling, hvor 50.000 personer fra 53 forskellige lande er blevet spurgt om truslen mod demokratiet. AoD stræber efter at »styrke demokrati og det frie marked« i verden og blev grundlagt i 2017 af den tidligere generalsekretær for NATO Anders Fogh Rasmussen.

Ifølge undersøgelsen, der blev gennemført mellem februar og april og blev præsenteret i den liberale avis The Guardian, mener 44 procent af de adspurgte, at USA truer demokratiet i deres egne lande. 38 procent er bekymrede over kinesisk indflydelse, mens tallet for Rusland er 28 procent. The Guardian skriver:

Resultaterne kan til dels afspejle meninger om USA’s relativt store magt, men de viser også, at hverken USA eller G7-landene kan påtage sig rollen som forsvarere for demokratiet.

De lande, der er mest negative over for USA’s indflydelse, er ikke helt overraskende USA og Kina, men derefter kommer europæiske demokratier, ifølge The Guardian. Samtidig er det i de såkaldte europæiske demokratier, at propagandaen i medierne er mest aktiv, når det gælder om miskreditere Rusland og Kina og sætte USA i et godt lys.

Den største enkeltstående trussel mod demokratiet siges at være økonomisk ulighed (84 procent). Så mange som 48 procent mener, at »big tech’s« magt er en trussel mod demokratiet i deres respektive lande. I USA er dette tal 62 procent, hvilket sandsynligvis skyldes det faktum, at it-giganterne udøvede massiv valgindflydelse under det amerikanske præsidentvalg – noget der blev rost af medierne og regeringerne i Vesten.

Kilde:
The Guardian


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //