Sverige vil udvide terrorlovgivningen

POLITIK: Den svenske regering vil udvide terrorlovgivningen, gøre det lettere at retsforfølge folk for terror og gøre det lettere at udvise mistænkte personer.

Den svenske rigsdag. Foto: Ankara, (CC BY-SA 3.0).

Den svenske regering håber på at kunne lave omfattende ændringer i terrorlovgivningen og fremlagde sidste onsdag flere nye lovforslag.

Hvis forslaget bliver stemt igennem, kan det betyde en stramning af lovgivningen på flere områder. Når det gælder finansiering, opmuntring til terror, rekruttering og oplæring med terrorhensigt, ønsker de, at maksimumstraffen hæves fra de nuværende toår til tre år. Også såkaldt samarbejdskriminalitet kan føre til skærpede straffe.

Derudover er terrorbegrebet blevet udvidet, hvilket betyder, at også de, der forsøger at sprede frygt i »dele af befolkningen«, skal kunne dømmes for terror.

– Hvis man begår en alvorlig kriminalitet mod et asylmodtagecenter, eller angriber LGBT-personer eller kvinder, så er det også terror, siger socialdemokraten Morgan Johansson til SVT.

Derudover kan alle forbrydelser, herunder forsøg på kriminalitet, være terrorisme.

Rakhmat Akilov blev dømt for en forbrydelse efter terrorhandlingen i Drottninggatan, men blev også dømt for en lang række andre forsøg på forbrydelser. Under den gamle lov kan disse forsøg ikke betragtes som terrorisme. Det vil de kunne nu, siger Morgan Johansson.

 

Flere kan udvises

Regeringen ønsker også at kunne styrke loven om særlig udlændingekontrol for lettere at kunne udvise personer, der menes at have forbindelse til terror eller potentielt kan udføre terrorhandlinger. I dag kan en person, der menes at kunne deltage i terrorisme, blive udvist. Det nye lovforslag ændrer formuleringen til at omfatte dem, der »kan antages« at være involveret i terrorisme.

– Flere vil blive udvist, siger Morgan Johansson.

 

Kan blive en realitet i juni 2022

Alt dette kan blive en realitet allerede i juni 2022, hvilket også betyder, at tærsklen for telefonaflytning, hemmelig kameraovervågning og lignende også bliver sænket.

Torsdag skal forslaget være forelagt Lovrådet og senest den 21. marts 2022 skal forslaget være forelagt Rigsdagen. Det betyder, at den nye lovgivning kan træde i kraft i juni 2022.

Kilde:
SVT


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //