El-kaosset er begyndt i Tyskland

ENERGIKRISE: I Hannover i Tyskland forbydes brugen af varmt vand i offentlige bygninger, i Berlin har man onsdag aften slukket for den belysning som oplyser omkring 200 historiske monumenter og kommunale bygninger. Det er blot nogle af de energibesparelser, der er foretaget i Tyskland, og som kan sprede sig til hele Europa.

Genrebillede. Foto: Pxhere (public domain).

Siden onsdag har den russisk-tyske gasledning Nord Stream kun været i drift med 20 procent af sin kapacitet. Ifølge Rusland er årsagen tekniske problemer, men inden for EU er der mistanke om, at Rusland slår tilbage mod den økonomiske krigsførelse, som EU sammen med Storbritannien og USA fører mod landet.

I Tyskland tvinges de nu til drastisk handling, hvilket blandt andet er blevet opsummeret i Aftonbladet, der kalder det »Putins el-smæk«. I Berlin er lyset slukket omkring monumenter og kommunale bygninger, mens Nürnberg lukker tre af sine fire kommunale svømmehaller.

De mest drastiske tiltag vedtages dog af Hannover, som forbyder varmt vand i og opvarmning af offentlige bygninger, herunder fitnesscentre, badeanstalter og svømmebassiner. Det betyder ikke kun, at de, der benytter disse bygninger, må bade i koldt vand, men også at offentligt ansatte må vaske hænder i koldt vand. Forbuddet gælder mellem april og september hvert år og i vintermånederne må bygninger ikke holdes varmere end 20 grader, mens idrætshaller og fitnesscentre kun må holde en maksimal temperatur på 15 grader.

Samtidig slukker man for vandet i alle byens springvand og for gadelyset om natten. Det er også blevet forbudt for indbyggerne at bruge bærbare klimaanlæg og elementer.

Men spørgsmålet er, om nogen har lyst til at bruge produkter, der bruger meget strøm, da der på grund af energimanglen kan forventes skyhøje elregninger over hele Europa. Det er politikerne indtil videre ikke blevet præsenteret for nogen løsning på, i stedet handler alt om at redde energiselskaberne fra konkurs, skriver Aftonbladet.

»Vi ved ikke, hvad gassen kommer til at koste i november, men den bitre sandhed er, at det helt sikkert er flere hundrede euro per husstand«, siger Tysklands grønne økonomiminister Robert Habeck, der har drevet den økonomiske krigsførelse og selv meddelte, at han nu tager kortere brusebade.

Læs også:
Rusland: »Vi kan løse Europas energikrise«
EU-lande går tilbage til kul

Kilder:
Nordfront
Aftonbladet
RT


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //