Rusland: »Vi kan løse Europas energikrise«

ENERGIKRISEN: Europæiske borgere skal ikke stå over for endnu en vinter med tårnhøje energiregninger, siger talsmand for Kreml, Dmitry Peskov. Ifølge Peskov er Rusland villig til at give Europa den nødvendige energi til at løse krisen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov. Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Efter sanktionerne mod Rusland, som omfatter, at EU forbyder sig selv at importere olie fra Rusland samt andre brudte handelsaftaler med Rusland, står Europa over for, hvad mange beskriver som en ødelæggende energikrise.

En gaspumpe til gasrørledningen Nord Stream har også, på grund af sanktionerne, siddet fast i Canada, hvor den var ved at blive repareret. Noget, som Rusland har oplyst som årsag til, at man i øjeblikket ikke er i stand til at levere mere end 60 procent af den gas, som Tyskland har bestilt.

EU-ledere har dog anklaget Rusland for at »politisere« energihandelen, selvom de selv har indført sanktioner mod den russiske energisektor. Dette nægter Moskva dog fuldstændig som værende tilfældet.

Vi afviser fuldstændigt enhver antydning eller direkte udtalelse om, at Rusland bruger gas eller olie som et våben til politisk afpresning. Dette er ikke tilfældet. Rusland opfylder konsekvent alle sine forpligtelser, og Rusland er stadig i stand til at garantere Europas fuldstændige energisikkerhed. Rusland kan garantere, at skatteyderne i europæiske lande ikke får de afsporede el- og varmeregninger, de får nu, sagde Kremls talsmand Dmitry Peskov til journalister i Moskva i denne uge.

I mange EU-lande arbejdes der lige nu febrilsk på at løse det stadig mere presserende energispørgsmål forud for den kommende vinter. Nogle lande har sagt, at de vil vende tilbage til kulkraft, mens Tyskland også appellerer til Canada om at returnere gaspumpen til Rusland, så de kan få deres russiske gas.

Allerede i sidste måned gennemførte den tyske regering en »energikriseplan«. Man har håbet på at kunne erstatte russisk gas med flydende naturgas fra blandt andet USA, men har været nødsaget til at indse, at det ikke er muligt. Landet risikerer nu at stå over for en betydelig gasmangel denne vinter, som truer store dele af tysk industri med et kollaps.

Samtidig er Tysklands handelsbalance ved at bryde sammen, og i maj blev der for første gang siden Tysklands forening i 1991 opnået et handelsunderskud på en milliard euro. Tyskland, der ofte beskrives som den sidste vesteuropæiske industristat, er dermed ved at blive et land, der importerer mere, end det eksporterer.

Læs også:
USA og EU underskriver gasaftale
Rusland stopper gas til Danmark men fortsætter leverancen til Østrig som betaler med rubler


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //