Afpresning af svenske fildelere har ført til tiltale af advokat i Danmark

FILDELING: En dansk advokat tiltales nu for at have krævet penge fra privatpersoner for påståede ophavsretsbrud. I mange tilfælde manglede ophavsretten til de film der er krævet betaling for, og dermed tiltales advokaten for bedrageri.

Det danske advokatfirma NJORD har haft den forretningsidé at sende afpresningsbreve til titusinder af svenskere, hvor de beskylder dem for fildeling og kræver store summer – for ikke at forfølge sagen videre til en domstol. Firmaets førende advokat tiltales nu for bedrageri, da advokatfirmaet har manglet ophavsretten til de film, de har krævet betaling for.

Det er den integritetsvenlige bredbåndsudbyder Bahnhof, der i lang tid har kortlagt og gjort opmærksom på advokatfirmaets lyssky metoder, og hvordan de aktivt hengiver sig til afpresning af almindelige svenskere og beskylder dem for ulovlig fildeling.

«Brevudsendingen er muliggjort af Sveriges (EU-underkendte) datalagringsdirektiv og IPRED-loven – love, der blev oprettet for at støtte økonomisk svage kunstnere, men som i praksis bruges af private copyright-krigere, der tjener millioner af kroner på at repræsentere filmselskaber og bedriver mafialignende afpresningsaktiviteter i ophavsrettens navn», skriver de.

De anfører endvidere, at advokatfirmaet nu har lidt et alvorligt tilbageslag, og at deres førende «afpresningsadvokat» Jeppe Broogard Clausen risikerer otte års fængsel for groft bedrageri, da NJORD og deres klienter MIRCOM og CMS «i mange tilfælde mangler ophavsretten til film, de har krævet betaling for».

Bahnhof skriver, at afpresningen fandt sted gennem advokatfirmaet, der sendte truende breve til titusinder af svenskere, hvor de beskyldes for ulovligt at have downloadet forskellige film og udkræves en stor sum penge for at NJORD ikke fører sagen for retten. Brevene er designet sådan, så de let kan forveksles med en faktura, men er i virkeligheden en forligsprocedure, der ikke har nogen juridisk vægt.

For at kunne identificere påståede fildelere har advokatfirmaet anmodet om brugernes IP-adresser fra internetoperatørerne, som de har ret til i henhold til gældende lovgivning, hvis de kan påpege, at der er begået en krænkelse af ophavsretten.

Da afpresningsbrevene ligner fakturaer eller bøder, er mange blevet skræmt og har simpelthen betalt det ønskede beløb – hvorefter der i mange tilfælde har været nye betalingskrav til andre film.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //