Anti-hvid arkæolog: Vikingetiden er «skræmmende»

ANTI-HVIDHED: At identificere sig som viking er skræmmende og risikerer at føre til, at man stormer kongresbygningen. Sådan lyder det fra arkæologen Anna Källén, som også hævder, at vikingerne ikke tilhørte en speciel etnisk gruppe.

Radioprogrammet Dagens Vetenskapsradion Forskarliv på svensk Radio P1 fik besøg af Anna Källén, der er lektor i arkæologi med fokus på såkaldte kritiske kulturarvsstudier ved Stockholms Universitet. Baggrunden er, at Källén sammen med idéhistorikeren Daniel Strand offentliggjorde artiklen «I am a Viking!» hvor de interviewer 14 personer fra USA, Storbritannien og Sverige, som har været aktive i diskussionsfora på slægtsforskningssider på nettet.

At identificere sig selv som en viking er «problematisk», mener Källén, når hun besøger Vetenskapsradion for at diskutere studiet af ​​mennesker, der har bevist en vikingetilknytning ved hjælp af DNA-test. Dette er især problematisk, da det handler om hvide mennesker, der identificerer sig med andre hvide mennesker, der anses for at have positive egenskaber.

– Vikinger har aldrig været en etnisk gruppe eller noget lignende, men der har været mennesker, der har boet i Skandinavien og bevæget sig meget i 1000-tallet. Det har været meget interessant at se, hvordan man aktiverer mange forestillinger om vikingen som stærk, voldelig, iværksættende, eventyrlysten, maskulin og stor og blond og sådan. Og hvid, ikke mindst, siger Källén.

Källén mener endvidere, at disse opfattelser ikke har at gøre med virkeligheden, men om forestillinger, der blev spredt i Skandinavien i det 19. århundrede for at virke nationsbyggende og for kommercielle interesser.

Bortset fra det faktum, at etniske svenskere ikke har nogen særlig genetisk forbindelse til vikingerne, og at opfattelsen af ​​vikingerne er konstrueret og baseret på «forestillinger», er det også farligt og «lidt skræmmende» at identificere sig med dem, ifølge Källén. I det mindste hvis du er hvid.

– Det bliver ligesom ikke godt, hvis man tager dette med sig, denne opfattelse af, hvem man er, at man er voldelig og har denne baggrund og derefter for eksempel stormer kongresbygningen på baggrund af sin hvide identitet. Så får det pludselig lidt andre konsekvenser.

Kilde:
Sveriges Radio


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //