Banebrydende studie finder årsag til venstreekstremisme

FORSKNING: Ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i Current Psychology skyldes venstreekstremisme hos mennesker ofte stærke psykopatiske og narcissistiske træk. Ifølge undersøgelsen er antiracistisk aktivisme en måde at udtrykke »sadistiske tendenser og grandiose selvbilleder«.

Foto: Nordfront. Venstreekstremister forsøger at forstyrre en 1. maj-demonstration for nordiske arbejdere i Boden i 2018.

New York Post henleder opmærksomheden en nylig undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Psychology, som undersøger årsagerne til venstrefløjsekstremisme.

Ifølge undersøgelsen er det en bestemt personlighedstype, der ofte tiltrækkes af antiracisme og antifascisme. Til det formål har forfatterne til undersøgelsen, Ann Krispenz og Alex Bertrams, opfundet et nyt begreb: »Det mørke egos transportmiddel«princippet.

Ifølge dette princip tiltrækkes personer med mørke personligheder, såsom høje niveauer af narcissistiske og psykopatiske træk, af bestemte former for politisk og social aktivisme, som de kan bruge som et middel til at tilfredsstille deres egne egofokuserede behov snarere end oprigtigt at ville fremme social retfærdighed og lighed, siger forskerne til PsyPost.

Forskerne hævder, at venstrefløjsaktivisme giver disse »mørke personlighedstyper« rig mulighed for at hævde sig og demonstrere »moralsk overlegenhed«, opnå social status og »dominere andre«. At deltage i sociale konflikter og afløb for aggressioner tilfredsstiller samtidig deres »spændingssøgende« behov, viser undersøgelsen,

Undersøgelsen viste også, at venstreekstremister meget sjældent lever efter deres egen lære, og at deres såkaldte aktivisme i stedet er en måde at slippe af sted med at »opføre sig vanvittigt«.

Personer, der er involveret i venstreekstremisme, kan erklære, at de, der modsætter sig deres »progressive værdier«, er »gammeldags«, søger at undertrykke ytringsfriheden for at regulere udtrykket af højreorienterede overbevisninger i uddannelsen og endda ind for brugen af vold for at deres politiske mål, siger forskerne.

Undersøgelsen viser også, at narcissister og psykopater, der tiltrækkes af venstreekstremisme, ofte kommer fra en velhavende baggrund. De »kaprer« ofte alvorlige retfærdighedsspørgsmål og får aktiviteten til at handle om dem selv i stedet.

Da grandiose narcissister ofte ønsker berømmelse, ære og høj social status og betydning, kan man antage, at de stræber efter indflydelsesrige stillinger, der indebærer høj grad af omtale og indflydelse samt adgang til økonomiske og andre ressourcer.

Forskerne håber nu, at minoritetsgrupper og andre organisationer med en ærlig intention om at søge retfærdighed vil blive gjort opmærksomme undersøgelsen og udvise årvågenhed over for denne type person, som de siger let kan begynde at dominere disse grupper.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //