Behandlinger og operationer udskydes “Det er i høj grad personalemangel, der presser sygehusvæsenet”

SUNDHED: Ifølge formanden for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz mangler der “personale af alle mulige slags”, heriblandt sygeplejersker og speciallæger. Det står så slemt til, at behandlinger og operationer udskydes i flere regioner.

Både hos Region Sjælland og Region Syddanmark samt hos Region Nordjylland har man således meldt ud, at de er begyndt at udsætte planlagte behandlinger og operationer.

Derudover siger formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, at behandlings- og udredningsgarantien midlertidigt bør suspenderes.

Hun mener nemlig ikke, at en sådan suspendering reelt vil betyde noget, når regioner og hospitaler alligevel udskyder behandlinger.

“Det betyder jo ikke noget for den enkelte, hvis man alligevel ikke får den behandling, som man er stillet i udsigt, inden for de 30 dage”, siger Camilla Rathcke.

Siden sygeplejerskernes ti uger lange strejke i sommer, der blev lukket med et lovindgreb fra Christiansborg, har mange sygeplejersker afvist at arbejde over. Ifølge Lisbeth Lintz er det imidlertid ikke kun sygeplejersker, der er mangel på.

“Det er personale af alle mulige slags – også speciallæger.

Det er kombinationen af personalemangel og de mange indlagte med både coronavirus og andre lidelser, der følger af et åbent samfund, der alt sammen er med til at presse samfundet nu.

Og man frygter, at det bliver værre.” siger Lisbeth Lintz.

Flere patienter end hænder

Selvom Region Hovedstaden endnu ikke officielt har meldt ud, at man udskyder behandlinger, sker det allerede.

Det siger Thomas Benfield, der er professor på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Han siger, at man på Hvidovre Hospital snart ikke længere kan tilbyde intensivbehandling til de patienter, som man normalt ville tilbyde det til.

“Vi kommer snart til at træffe nogle valg, fordi vi ikke har pladser og ressourcer til at behandle, som vi gerne vil”, siger Thomas Benfield.

Han siger, at presset i nogen grad også kommer fra, at man mangler op mod en tredjedel af de sygeplejersker, man normalt har på afdelingen.

“Vi har behov for at omlægge noget af den behandling, vi normalt giver på hospitalet, så vi kan frigøre personale til behandling af covid-patienter. Det betyder, at man kommer til at aflyse nogle operationer og planlagte behandlinger og udsætte dem”, siger Thomas Benfield.

Sygeplejersker vil sige op i protest mod deres løn- og arbejdsvilkår

Luca Pristed, som er sygeplejerske på Rigshospitalet og talsperson for Styregruppen for National Arbejdsnedlæggelse, sagde i dag sit arbejde op, og opfordre andre til at følge ham.

Vi trækker os simpelthen fra et sundhedsvæsen, som er ved at vælte og bryde sammen. Som sygeplejersker siger vi fra, fordi det ikke længere er etisk forsvarligt at passe patienterne, siger Luca Pristed.

Regionerne kunne i går ikke give et bud på, hvor mange opsigelser, de har modtaget.

Ifølge Luca Pristed er sygeplejerskerne blevet “forsømt”, og det må være op til regeringen og arbejdsgiverne at sørge for, at sygeplejerskerne har lyst til at blive i deres job.

“Det er ikke mit ansvar at sørge for, at sundhedsvæsenet kan fastholde og rekruttere sygeplejersker, så det kan køre rundt.”

Sygeplejersken har to bud på løsninger fra arbejdsgiveres side, der kunne forhindre, at flere sygeplejersker siger op.

  1. En kortsigtet løsning ville være at hæve grundlønnen.
  2. En langsigtet løsning er at kigge på arbejdspresset, siger han.

Han råder dog sygeplejerskerne til at tænke sig godt om, før de siger deres job op.

“Jeg siger til folk, at hvis de siger op, skal de være sikre på at kunne finde et andet job. Det her kan være en lang kamp, og jeg forventer ikke, at politikerne reagerer fra på onsdag. De, der siger op, skal helt klart kunne forsørge sig selv og finde et andet arbejde”, siger Luca Pristed.

Selv har han ikke oplevet problemer med at få et job efterfølgende.

“Indtil videre har det været meget let for mig at blive tilbudt job fra vikarbureauer rundt omkring i København, så der er masser af arbejde derude for sygeplejersker. Det er bare at finde dem”, siger han.

På trods af problemerne med at finde ansatte truer Region Hovedstaden nu sine ansatte med, at hvis de ikke kan fremvise et coronapas, så vil de blive sendt hjem uden løn. Regeringen har heller ikke valgt at prioritere højere løn eller bedre arbejdsvilkår til sygeplejersker, så sundhedsvæsenet forsat kan sikre behandling af danskerne, men bruger i stedet enorme summer penge hver dag på massetestning af befolkningen.

KILDER:
TV2
AVISEN


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //