Danmarks forsvarsforbehold bliver afskaffet

FORSVARSPOLITIK: Folkeafstemningen endte med, at Danmark nu vil afskaffe forsvarsforbeholdet. Udenrigsministeriet forventer, at Danmark kan indtræde i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar 1. juli.

Spørgsmålet, de danske vælgere kunne stemme om i går, lød således »Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?«. 

Ordlyden på spørgsmålet havde mødt kritik, da spørgsmålet er politisk farvet, og ifølge nogle kritikkerne var ordlyden af spørgsmålet et forsøg på at manipulere med vælgerne. Spørgsmålet blev endda ændret fra første udkast »Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?«, der ikke engang nævnte forsvarsforbeholdet.

Resultatet af folkeafstemningen

66,9% af vælgerne som valgte at afgive deres stemme til folkeafstemningen i går svarede ja og 33,1% af vælgerne svarede nej. Stemmeprocenten var på 65,8%, hvilket er væsentligt lavere end tidligere afstemninger såsom Danmarks indtræden i EF, hvor 89,6% af vælgerne stemte, Danmarks tiltrædelse af Maastrichttraktaten i 1992, hvor 82,2% af vælgerne stemte, afstemningen året efter om Danmarks tiltrædelse af Maastrichttraktaten med Einburghafgørelsen, hvor 85,6% af vælgerne stemte samt afstemningen i 2000 om Danmarks deltagelse i den fælles eupæriske valuta, hvor 86,6% af vælgerne stemte. Afstemningen i 2015 om afskaffelsen af retsforbeholdet havde også en lavere stemmeprocent, på trods af at den afstemning var forholdsvis tæt, på kun 70,7%.

Efter afstemningen meddelte Udenrigsministeriet, at de forventer, at Danmark kan indtræde i det europæriske samarbejde om sikkerhed og forsvar 1. juli, hvilket betyder, at danske soldater snarligt skal deltage i missioner under EU-flag i de syv aktuelle EU militære operationer. Herunder er det sandsynligt, at danske soldater vil deltage i missionerne i Bosnien og langs Somalias kyst.

Hvis det står til Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen bør danske soldater også deltage i opretholdelsen af våbenembargoet mod Libyen, der foregår med brug af skibe og fly i en operation ved navn Operation Irini. Jakob Ellemann jensens argument for dansk deltagelse i denne operation er, at vi bør hjælpe med at stoppe menneskesmugling, men ifølge en talsperson for EU-Kommissionen har der ikke været kontakt med nogen menneskesmuglere på noget tidspunkt i de omkring to år operationen har været i gang.

Der vil muligvis også blive oprettet endnu en mission i Ukraine efter krigen, men præcist hvad en sådan mission vil indeholde er endnu uvist.

KILDER:
DR
Wikipedia
DR
DR


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Asbjørn Nielsen says:

  En trist udvikling. Flere danske soldater kommer nok til at miste deres liv i konflikter, der ikke er i danskernes interesser. Ellers god indsats fra modstandsbevægelsens aktivisters side i kampen mod krige for globalisterne i EU. Systemets propaganda var bare for meget denne gang.

 • Bestemt en god indsats fra NF! Men jeg tænker, at resultatet var bestemt på forhånd. Vi går ind i en tid, hvor der KUN bliver mere EU, mere FN, mere WHO – uanset hvad de oprindelige befolkninger måtte synes. Jeg gi’r ikke fem flade ører for disse såkalde “demokratiske” valg.
  Man kan ganske givet ‘nudge’ langt hen af vejen med de forlorne “meningsmålinger” der siger JA!, myndigheder, organisationer og firmaer der “anbefaler” et JA! i mediernes overskrifter, og “politikere” der “anbefaler” et JA!, [“Nå”, siger hr og fru kakkelbord… “jamen så må vi hellere stemme ja”] — men hvis dét ikke engang er nok overfor en måske (?) stigende skeptisk befolkning, så er det altid snyd og bedrag tilbage… Og hvis man anfægter manglen på gennemsigtigheden, så er man naturligvis en “konspirationstosse”.
  Fladpandet retorik, der kun kan virke blandt en fordummet og forkælet befolkning.


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //