EU og IMF: Banker burde have adgang til kunders internetvaner for at kunne bedømme kreditværdighed

OVERVÅGNING: Ved at overvåge ikke-finansiel information fra kunders browsere, skal banker kunne drage beslutninger som påvirker kundernes privatøkonomi.

ECB- og tidligere IMF-formand Christine Lagarde. Foto: Brinacor.

Ifølge drøftelser mellem «International Monetary Fond» (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) bør banker overvåge deres kunders internethistorik for at kunne vurdere deres kreditværdighed.

IMF skriver på sin hjemmeside, at virksomheder, der specialiserer sig i finansiel teknologi («fintech»), kan løse problemet vedrørende kunder, der for eksempel ikke har haft et kreditkort før og ikke kan optage et banklån, fordi de mangler eller har en meget begrænset kredithistorik. IMF har udtalt følgende:

Fintech løser problemet ved at overvåge ikke-finansielle oplysninger: Din browsertype og hardware, der bruges til at oprette forbindelse til internettet, samt historikken vedrørende, hvad du har søgt efter online, og dine onlinekøb.

Fintech-virksomheder kan bruge algoritmer til at beregne, hvordan disse oplysninger om deres kunders internetvaner kan bruges til at beregne kundens kreditværdighed. Disse oplysninger kan derefter udleveres til banker.

Med denne teknologi er det muligt at begrænse de enkelte kunders økonomiske handlingsrum, men også gøre det muligt for dem at øge udlånet, så de kan komme i gæld til bankerne.

En sådan aflytning kan også bruges til andre formål. Banker, der også opererer i forsikringsbranchen, kan bestemme præmieniveauer eller yde forsikring til enkeltpersoner.

Politisk tilknytning og onlineaktivisme kan også læses ved hjælp af algoritmer og danne grundlaget for bankers eller andre institutioners vurdering af, om de ønsker at straffe enkeltpersoner økonomisk.

Imidlertid er det primære fokus for IMF og ECB på nuværende tidspunkt, dramatisk at øge sin kundebase. Målet er at være i stand til at knytte mere end en milliard enkeltpersoner, der endnu ikke har gæld hos banker, til bankerne.

Det synes også at være en ambition for vestlige eliter at bruge fintech som et finanspolitisk værktøj (eller våben), der kan bruges til aktivt at stimulere eller afkøle det finansielle marked i større grad end det ville være naturligt i betragtning af den reelle økonomiske udvikling.

Kilde:
IMF


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Kina er allerede ved at indføre sociale point der afgøre om du kan låne penge, få uddannelse, bolig osv.
    Mon det ikke det er det samme de vil indføre for vores eget bedste, så vi kan blive nogle gode ens opdraget samfunds borgere i den globale verden.
    Hvad kan gå galt !!!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //