Flygtninge afslog at følge kirken til »landet præget af bandekriminalitet og voldtægt«

FLYGTNINGEKRISE: Da den svenske kirke tog til Warszawa for at »bringe hjem« ukrainske flygtninge, afslog de fleste af dem at tage med, med henvisning til bandekriminalitet og voldtægt, der florerer i Sverige.

Ærkebiskoppen for den Svenske Kirke Antje Jackelén sammen med biskop Fredrik Modéus. Foto: Magnus Aronson / IKON (CC BY 3.0.

Den Svenske Kirke i Ulricehamn er kendt for sit engagement i flygtningeindvandring og »integration«.

I slutningen af ​​marts blev en række busser kørt ned til Warszawa i Polen for at tilbyde flygtninge fra Ukraine en sikker og behagelig transport til Sverige.

Busserne havde tilsammen plads til 180 passagerer, men kun 58 flygtninge blev overtalt til at blive kørt til Sverige.

Det viste sig, at de fleste af de strandede flygtninge afslog at følge med den Svenske Kirke til »landet præget af bandekriminalitet og voldtægt«.

I et interview til svenske P4 Sjuhärad er diakonen Inger Mellåker fra den Svenske Kirke i Ulricehamn vred over, at der er opstået en efter hendes mening til dels falsk spredning af rygter om forholdene i Sverige.

Samtidig ser hun den egentlige årsag til flygtningenes manglende vilje til at følge dem til Sverige i fravær af svenske myndigheder i flygtningelejren i Warszawa.

– Dels er der blevet en rygtespredning om, at Sverige er et dårligt land at tage til. Vi har et højt niveau af bandekriminalitet og mange voldtægter og mange ting, der er dårlige ved det svenske samfund – som vi selvfølgelig ikke rigtig genkendte os selv i. Vi ved godt, at vi har høje tal på forskellige ting, men sådan oplever vi ikke Sverige. Man var også usikker på, om man skulle med en privat organisation: Hvilken slags organisation var det og så videre? De ville se svenske myndigheder på stedet, siger Mellåker.

 

Skuffet over de svenske myndigheder

Diakonen er skuffet over de svenske myndigheder, som hun mener burde være på stedet for kraftigt at overbevise flygtningene om at komme til Sverige.

– Det var lidt pinligt rent faktisk at komme fra Sverige. Vi synes altid, vi er meget gode, men at se dette i øjnene var, ja det var svært, det var faktisk meget pinligt at se.

Mellåker understreger, at de fleste andre lande havde embedsmænd på stedet.

– Sverige var langt bagud der på en eller anden måde. Der var embedsmænd fra mange andre lande, som sørgede for, at flygtningene forlod Polen til deres lande, men vi mødte ingen embedsmænd fra Sverige, hvor vi var. Og derfor var folk lidt skeptiske om, hvorvidt man kunne tage til Sverige, ræsonnerede diakonen Inger Mellåker i P4 Sjuhärad.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //