Göteborg-retssagen mod Modstandsbevægelsen, dag 1

MODSTANDSBEVÆGELSEN: I dag var første dag af skandaleretssagen mod Modstandsbevægelsen i Göteborg, hvor anklagemyndigheden mod gældende praksis forsøger at dømme demonstrationsdeltagere kollektivt for “had mod folkegruppe”.

I dag startede retssagen mod 16 personer, der deltog i Den Nordiske Modstandsbevægelsens demonstration den 30. september 2017.

Anklager Jonas Martinsson har indtaget samme linje som politichef Erik Nord og mener principielt, at alle, der deltog i demonstrationen i fællesskab er skyldige i “had mod folkegruppe”.

– Ved at være på stedet under disse omstændigheder har man bidraget til at sprede budskabet, sagde Martinsson i dag under sin indledende procedure.

Tidligere har “had mod folkegruppe” altid været en individuel forbrydelse, men inden demonstrationen i 2017 præsenterede Erik Nord teorien om, at “det samlede indtryk” af en demonstration også kunne betyde “had mod folkegruppe”. I praksis er dette et forsøg på, ved at forbyde visse symboler og ideologiske udtryk, indirekte at indføre et organisatorisk forbud mod Den Nordiske Modstandsbevægelse og andre grundlovsbeskyttede politiske organisationer.

Under den indledende procedure viste anklageren endvidere en 40 minutters lang film, der ud over den pågældende demonstration også viste scener fra andre demonstrationer, der ikke havde noget at gøre med den aktuelle anklage. Da en af ​​advokaterne bad anklageren om at udpege, når hans klient begår forbrydelsen med “had mod folkegruppe” i filmen, kunne han ikke gøre det, men vendte derefter tilbage til, at det er “det hele”, der er “had mod folkegruppe”.

I øvrigt gik forsvaret i løbet af dagen til angreb mod anklageren og forsøgte først at få en afgørelse om, at dele af tiltalen vedrørende trykte objekter skulle afvises, da disse egentligt burde ligge på justitssekretærens (JK) bord, og JK allerede havde frikendt både plakaten som blev brugt under demonstrationen som selve Tyr-runen. Efter en langvarig diskussion valgte tingretten imidlertid at afvise afvisningsbegæringen.

Endvidere indkaldte forsvaret vidner, der vil blive hørt under retssagen, herunder en dialogbetjent og en ikke-tiltalt demonstrant.

Anklageren kaldte på sin side Säpo-agenten Ahn-Za Hagström som vidne. Hagström har tidligere skrevet et falsk vidnesbyrd, hvor Modstandsbevægelsen fremstilles som en rent kriminel virksomhed.

Anklageren blev tvunget til at fjerne et af ​​tiltalepunkterne mod redechef Jimmy Andersson omhandlende voldelige optøjer, da advokaten fandt, at Andersson ikke var der, hvor anklageren hævdede, at de pågældende optøjer fandt sted.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Asbjørn Nielsen says:

    Præcist ligesom paragraf 266b er det en gummiparagraf der er lavet til at kunne bekæmpe politiske dissidenter. Men vi skal kæmpe imod!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //