Heinrich Hoffmann – Adolf Hitlers fotograf

DAGENS DATO 12. SEPTEMBER: Den 12. september 1885 blev Heinrich Hoffmann, nationalsocialist og Hitlers private fotograf, født.

Adolf Hitlers private fotograf og personlige ven, Heinrich Hoffmann (1885–1957), var den eneste, der tog officielle billeder af Adolf Hitler og siges at have haft over en million fotos i sit arkiv, som blev konfiskeret af de allierede efter krigen.

Heinrich Hoffmann blev født i den tyske by Fürth, Mittelfranken, den 12. september 1885. Hoffmann havde ligesom Hitler drømme om at blive maler, men kom i stedet til at arbejde med sin far i hans fotostudie. I 1908 kom han til München, hvor han arbejdede sammen med Emil Otto Hoppé – en berømt portrætfotograf, der tog portrætter af Rudyard Kipling, George Bernard Shaw og Benito Mussolini, blandt andre.

Hoffmann giftede sig i 1911 med Therese »Lelly« Baumann, som senere skulle blive en fanatisk tilhænger af Hitler. Deres datter, Henriette, giftede sig senere med Hitlerjugend-lederen Baldur von Schirach.

Heinrich Hoffmann arbejdede længe med pressefotos, portrætter og postkort. Da første verdenskrig brød ud, skal det have været Hoffmann, der tog det berømte billede af Odeonsplatz i München, da den entusiastiske folkeforsamling fik at vide, at krigen var på vej. En af dem, der jublede i mængden, siges at have været en 25-årig Adolf Hitler.

Efter krigen koncentrerede Hoffmann sig om at tage billeder af den kommunistiske revolution i München. Han var nu blevet politisk bevidst, og efter at have set bolsjevik-revolutionen på nært hold begyndte han at interessere sig for nationalismen. Hoffmann sluttede sig først til den monarkistisk-konservative og anti-bolsjevikiske paramilitære gruppe Einwohnerwehr i 1919. I samme periode udgav han billedbrochuren Et år med den bayerske revolution i billeder. I løbet af kort tid kom han i kontakt med Dietrich Eckart, der var redaktør for Völkischer Beobachter og en slags mentor for Hitler. I april 1920 forlod Hoffmann konservatismen og sluttede sig til NSDAP.

Det var gennem Eckarts journalistiske arbejde, at Hoffmann kom til at fotografere for den nationalsocialistiske bevægelse. Der gik ikke lang tid før han tog billeder af NS-lederne og senere også af Hitler selv. Det første Hitler-portræt blev taget i Landsberg-fængslet efter det mislykkede Hitler-kup.

Hoffmann fik eneret til at tage officielle fotografier af Hitler. Hoffmanns billeder af Hitler blev brugt på utallige frimærker, postkort, plakater og billedbøger. De blev også personlige venner. Det var Hoffmann og hans anden kone Erna, som introducerede Hoffmanns studieassistent Eva Braun for Hitler i 1929.

Hoffmann stod klar med kameraet, uanset hvor Hitler rejste. Han udgav talrige billedbøger som f.eks. Hitler in Italien, Hitler befreit Sudetenland og Hitler in Seiner Heimat. Bortset fra sit arbejde som fotograf, der ikke kun involverede fotografering af Hitler, men meget andet, der skete i Tyskland, var Hoffmann også politisk aktiv. I 1929 repræsenterede han NSDAP i Münchens byråd, og i 1933 blev han valgt ind i Rigsdagen. I 1938 udnævnte Hitler ham til professor.

Det mest berømte af Heinrich Hoffmanns værker er desværre et, som fjenden bruger i dag til at dæmonisere Hitler. Dem, der har set de vinklede dokumentarer om Hitler, kender sikkert billeder, hvor Hitler ser »skør« ud, ofte ledsaget af »skræmmende musik«. Disse fotos blev taget i 1925 af Heinrich Hoffmann i en privat sammenhæng og var aldrig ment til at blive offentliggjort. Under fotograferingen stod Hitler i forskellige »stillinger«, hvor han enten ser meget beslutsom ud eller ganske morsom ud. Det hele var faktisk et eksperiment, hvor Hitler skulle se, hvordan han så ud, når han poserede på andre måder. Hitler forbød senere Hoffmann at offentliggøre billederne, da de var »under hans værdighed«. Roger Moorhouse, en historiker, der skrev forordet til Heinrich Hoffmanns erindringer, bekræfter, at disse billeder oprindeligt ikke var beregnet til at blive offentliggjort.

Efter krigen blev Heinrich Hoffmann anholdt af amerikanerne og dømt for »profitering« til 4 års fængsel (efter at Hoffmann appellerede en ti-års dom). Han gennemgik den demokratiske »de-nazificeringsproces« og alle hans aktiver, til en samlet værdi af seks millioner mark og af stor historisk værdi, blev konfiskeret. Hoffmanns fotografier »ejes« stadig af USA.

 

Flere billeder af og med Hoffmann:

Brandenburger Tor i 1933.

Keitel, Hitler og Speer.

Horst Wessel.

Inspektion af tank.

Den tyske riksdag.

Nationalsocialister marcherer i Berlin.

Hitler og Hoffmann.

I Hoffmanns lokaler i München.

Hoffmann bagerst til højre.

Hoffmann udpeger Hitler.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //