Hitler taler om befrielsen af Danzig

DAGENS DATO: Den 19 september 1939 talte Hitler om baggrunden for befrielsen af Danzig og den følgende invasion af Polen, en handling som påstås at have været startskuddet for Anden Verdenskrig.

Hitler hyldes efter befrielsen af Danzig d. 20 september 1939, Danzig.

Da nationalsocialisterne kom til magten i Tyskland begyndte de at tage områder tilbage, som Første Verdenskrigs uforsonlige sejrsmagter havde givet bort til fremmede magter gennem den såkaldte Versaillestraktat. Gennem folkeafstemninger og traktater kom etniske tyskere fra flere af de stjålne områder igen til at høre til under Tyskland.

Da det kom til Polen ville Tyskland indlemme fristaden Danzig og have en landforbindelse gennem den polske korridor. Den polske regering forkastede dog Adolf Hitlers forslag om en fredelig løsning og tilsluttede sig i stedet en alliance med Storbritannien, hvilket var en form for krigserklæring.

De. 1. september 1939 besluttede Tyskland at gå ind i Polen for at beskytte den tyske befolkning i Danzig, som blev forfulgt og udsat for etnisk udrensning. Den 3. september, samme dag som Storbritannien og Frankrig erklærede Tyskland krig, blev der i Polen gennemført en af de værste massakrer på tyske civile, Broomberg-massakren. Massakrerne på tyskere, som fandt sted med støtte af den polske regering og med britiske og franske garantier om at beskytte landet fra tyske modreaktioner, tvang til sidst Hitler til at beordre en storstilet invasion af Polen.

Den 19. september holdt Hitler en tale i Danzig, hvor han forklarede baggrunden for det polske felttog. I talen referer Hitler til Broomberg-massakren og forklarer blandt andet, at »titusinder blev bortført, mishandlet og dræbt på de mest uhyggelige måder«, mens »den fromme demokratiske verden bare stod og så på«.

Hvad ikke var kendt da Hitler holdt talen, men som frem i dokumenter efter krigen, var, at Storbritannien ønskede en krig med Tyskland, og at de planlagde at erklære krig mindst syv dage før Tyskland gik ind i Polen. I stedet blev Tysklands undsætning af tyskere i Polen – »startskuddet til Anden Verdenskrig« ifølge den allierede propaganda – brugt som en undskyldning for at erklære krig mod Tyskland.

Hele talen kan læses på engelsk HER.


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Lasse Andersen says:

  Bare fordi England ikke synes om, hvordan Tyskland blev ledt af Hitler og var klar på at reagere på hans volddige ageren, legitimerer det da ikke, at Hitler går i krig mod Polen og besætter landet??

  • Asbjørn Nielsen says:

   Inden Hitler kom til magten var der flere gange tale om at genforene Danzig med Tyskland. Efter Hitler kom til magten forsøgte han flere gange at opnå en fredelig aftale mellem Tyskland og Polen, hvor den tyske befolkning i Polen (som før Afslutningen på 1. Verdenskrig var i tysk territorie) kunne blive genforenet med resten af tyskerne. Disse forhandlinger blev ødelagt af Storbritannien tilbød Polen en alliance. Dette gjorde de åbentlyst ikke for at hjælpe Polen, hvilket kan ses ud fra at de gav Polen til Sovjet efter 2. Verdenskrig, men fordi de ville have en krig med Tyskland.

   Hitler agerede ikke voldeligt, men med stor tålmodighed og som et modsvar på kommunistiske partisaner og en polsk regering der intet gjorde ved det, men nærmere hjalp dem.

 • Søren kam says:

  Så Adolf Hitler skulle bare se på at etniske tyskere blev forfulgt og etnisk udrenset, i et landområde som få årtier inden var tysk. Og som på ulovlig vis blev taget fra tyskland ?


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //