Hitlerjugend-medlemmet Hans Mallon

DAGENS DATO 3. SEPTEMBER: Den 3. september 1931 døde det 17-årige Hitlerjugend-medlem Hans Mallon efter at være blevet overfaldet af kommunister. Mallon blev martyr og et monument, Hans Mallon Haus, blev bygget til hans ære.

Den 20. juni 1931 samledes NSDAP-afdelinger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland i den lille by Bergen på øen Rügen (Bergen auf Rügen). Baggrunden for sammenkomsten var den årlige fejring af sommersolhverv.

Dagen startede med et fakkeltog. Den 17-årige Hans Mallon, fra Bergen og medlem af Hitlerjugend, var fanebærer. Marchen gik til et sted, hvor nationalsocialisterne samledes omkring et stort bål, og der blev holdt taler. Den berømte digter Heinrich Anacker læste et digt for forsamlingen.

Da ilden var brændt ud, og det var aften, begav Hitlerjugend sig videre. Efter en gammel skik skulle de marchere til brændestablen. På denne tid var kommunistiske snigmordere ankommet og var nu på en bakke, klar til at angribe drengene og pigerne, der gik langs vejen. Kommunisterne var usynlige i mørket, men faklerne oplyste den ungdom, de ville angribe. En byge af sten regnede ned over de intetanende Hitlerjugend-medlemmer. I en samlet flok trak de sig ud af dødsfælden, men Hans Mallon blev ramt af en sten i nakken og blev hårdt såret. Han kollapsede og blev kørt på hospitalet.

På hospitalet var han i øjeblikket ved at komme sig, men lægerne var bekymrede for ham. Hans helbred var dårligt i flere uger, før han til sidst døde som følge af skaderne. Den 3. september 1931 mistede en mor sin eneste søn. Mallons drabsmænd blev stillet for retten, og som belønning gik de fri nærmest ustraffet; strafudmålingen var bøder på 25 rigsmark.

Hans Mallon blev martyr for nationalsocialismen og blev opført på listen over Hitlerjugends »udødelige« (Unsterbliche Gefolgschaft der Hitlerjugend). Mallon fik også en gade opkaldt efter sig.

Hans Mallons grav.

Hans Mallons minde blev også holdt i live gennem et mindesmærke bygget på samme sted. »Hans Mallon Haus« (også kendt som Hans Mallon Grabmal) var et mausoleum, hvis konstruktion begyndte i 1935, og det blev indviet i 1937, til hans ære. Bygningen, tegnet af arkitekt Robert Tischler, blev designet som et germansk langhus fra bronzealderen. Stråtaget af massivt træ hvilede på granitblokke og foran den ene kortside var der fire søjler. Døren, der var lavet af bronze, var dekoreret med et hagekors og over indgangen var følgende indskrift fra Edda: »Ewig ist der Toten Tatenruhm«. Mallon blev begravet i en kiste inde i Hans Mallon Haus, og hvert år blev der holdt en demonstration til ære for ham. Huset var også et centralt mødested for Hitlerjugend-Pommern under den årlige »Der Marsch zum Führer«.

I 1945 blev alle Hitlerjugend-fanerne i det østlige Tyskland samlet i Hans Mallon Haus til opbevaring. Disse skulle returneres til de forskellige Hitlerjugend-afdelinger, efter at de territorier, der var gået tabt for Rusland, var blevet generobret. Da de sovjetiske tropper nærmede sig stedet, satte en Hitlerjugend-officer angiveligt ild til bygningen for at forhindre, at Hans Mallons grav og Hitlerjugends faner blev vanhelliget.

Hans Mallon Haus.

Hans Mallon Haus indefra.

Postkort fra 1937.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • SorteSlyngel says:

    Der mangler sunde foreningstilbud til vor tids ungdom.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //