Homofile får udleveret ‘hiv p-pille’ til 25.000 kroner om året

SAMFUND: Regionerne har fastlagt hvordan “hiv p-pillen” på statens regning skal tilbydes op mod 500 personer med en risikofyldt seksuel adfærd efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

PrEP-pillen, som skal tages en gang dagligt, eliminerer mere eller mindre risikoen for at blive smittet med kønssygdommen hiv – selv ved ubeskyttet sex. (Foto: skærmpump fra Daily Nation)

Risikoen for at blive smittet med hiv har i årevis været en ubehagelig ledsager for mange homofile mænd under deres intime stunder.

Men i dag kan en lille blå pille ved navn PrEP beskytte mod hiv, selv hvis man dyrker ubeskyttet sex med en smittet person. Og for en måneds tid siden fastlagde regionerne i detaljer, hvordan “hiv p-pillen”, som den populært kaldes, skal tilbydes op mod 500 personer med en risikofyldt seksuel adfærd efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Derfor bliver behandlingen nu rullet ud til infektionsmedicinske afdelinger landet over.

Det store spørgsmål er så, om det er samfundets opgave at betale for en pille, der beskytter mod hiv, når det langt billigere kondom gør det samme.

– At en behandling potentielt er besparende er ikke altid ensbetydende med, at man skal tilbyde den, siger professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg, der er programleder ved VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), og fortsætter:

– I princippet kunne man forestille sig, at staten stillede betalt taxa til rådighed for en person, som er notorisk kendt for at køre fuld hjem fra et værtshus, fordi det måske kunne betale sig at forebygge ulykker. Men spørgsmålet er, om det ville være en rimelig brug af offentlige ressourcer, eller det er et individuelt ansvar.

Jakob Kjellberg mener, det er nødvendigt at diskutere, hvor grænsen mellem det personlige ansvar og samfundets skal drages.

Regionerne vurderer, at det vil koste det danske sundhedsvæsen 25.000 kroner om året per person, der får hiv p-pillen.

– Det her handler ikke om økonomi, men om værdier. Det er ligegyldigt, om pillen koster 1 krone, 5.000 kroner eller 50.000 kroner. Diskussionen er, om det er et offentligt ansvar, siger Jakob Kjellberg.

Kondom-kampagner rækker ikke

Det nye tilbud er henvendt til en målgruppe, som har en høj risiko for at blive smittet med den alvorlige kønssygdom. Det er blandt andet personer, som ofte dyrker analsex med fremmede partnere uden kondom eller for nyligt har pådraget sig en anden kønssygdom.

Regningen for de 500 forventede patienter i behandling forventes at lande på 12,5 millioner kroner, viser et nyt notat fra Danske Regioner.

Det er en fornuftig samfundsøkonomisk investering, mener Karin Friis Bach (R), der er formand for regionernes sundhedsudvalg.

– Vi kommer til at få en udgift her, men spare penge på længere sigt, hvis vi nedbringer antallet af hiv-smittede. Det koster endnu flere penge at tilbyde livslang behandling til folk, der først er blevet smittet, siger hun.

Karin Friis Bach mener, at ordningen er et samfundsanliggende, fordi personer med ubehandlet hiv udgør en fare for deres sexpartnere.

Allerhelst så regionspolitikeren, at personer i risikozonen ville holde sig til en anden type prævention, som er billigere for samfundet og samtidig giver en bedre beskyttelse mod andre kønssygdomme, men hun fastholder, at PrEP er nødvendigt.

– Kondomet er langt det bedste, og det har vi også anbefalet og satset på i rigtig mange år.

– Men vi må erkende, at vi stadig har ret konstant omkring 200 nysmittede hvert år. Vores erkendelse lyder derfor, at vi ikke når dem med kondom-kampagner, siger Karin Friis Bach.

Regningen kan ende med at blive højere

Regningen kan ende med at blive højere end de 12,5 millioner, hvis flere end de forventede 500 kommer på PrEP, medgiver Karin Friis Bach.

– Hvis det pludselig stikker af, og det bliver mange flere, kommer vi til at reagere på det, siger hun.

Det er ikke til at sige, hvor mange danske mænd der vil være i risikogruppen. Forventningen om de 500 bygger på erfaringer fra blandt andet Norge, hvor hiv p-pillen er blevet ordineret i to år.

Nordmændene vurderede, at 200 personer ville have et behov for PrEP-behandling, men i dag er pillen ordineret til over 1.000 personer – og der er yderligere 500 på venteliste.

En arbejdsgruppe under regionerne kommer til at følge udviklingen tæt, forsikrer Karin Friis Bach. Den vil løbende kunne justere kriterierne for, hvem PrEP tilbydes.

PrEP-pillen

PrEP står for (pre-exposure prophylaxis) og er en pille, man tager dagligt for at beskytte sig mod hiv-smitte.

Regionerne anbefaler at give PrEP til personer, der ud fra en række objektive kriterier er i højrisikio for at blive smittet med hiv.

Det anbefales, at PrEP gives til personer, der opfylder alle af nedenstående kriterier:

 • Personen tilhører gruppen af mænd, der har sex med mænd eller gruppen af transkvinder eller transmænd, der har sex med mænd, og opfylder mindst en af nedenstående kriterier:
 • Personen har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger.
 • Personen har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.
 • Personen har haft klamydia eller gonore inden for de sidste 24 uger.
 • Personen er 18 år gammel eller ældre.
 • Personen har normal nyrefunktion og acceptabel lever- og knoglemarvsfunktion.

Kilder:
Mænd får udleveret ‘hiv p-pille’ til 25.000 kroner om året 


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Åhh nej! så lige indslaget om det i TV-avisen. Tænkte at det var årtier siden jeg sidst havde set en Tv-avis på DR så jeg ville lige prøve.
  Efter studieværtens introduktion så man to unge hvide mænd sidde over for en læge på hans klinink. Den ene mand lagde ud med at fortælle at de lige var blevet behandlet for gonoré.

  Jeg slukkede.

 • 12,5 million til bøssemedicin. I Norge endte det med at være 5 gange så mange, som de havde regnet med, og flere på venteliste. Det kan altså komme op at koste over 60 millioner for den danske stat. Men når perler og kommunister vil Paludan til livs, så er det for dyrt at give ham politibeskyttelse.

  • Jacob Vullum Andersen says:

   Mnjah, for min skyld kunne politiet godt tage dagen fri når Paludan, den skide zionist, er ude at provokere.

 • Paludan er kontrolleret oppostion for dem der endelig skulle være i tvivl. Ligesom Dansk Folkeparti. De bliver brugt som værktøj og hade apparatus til at opføre sig og snakke umenneskeligt mens de nævner nogle få men meget relevante budskaber som alle danskere så lærer er noget skidt, “fordi hele df er jo noget skidt….”

  Ingen politiker ville eller kunne stille sig op og snakke som paludan/palJuden hvis de havde en bare nogenlunde intelligent og gennemtænkt strategi eller ide, <<>>.
  Han var blevet slagtet på stedet for 98 % af de ting han har sagt hvis ikke det var fordi <<>> alle allerede ligger og puler hinanden i
  den samme rede i et godt koordineret gangbang, forstå mig ret. Det er ALLE virkelig nødt til at indse med omgående virkning da LIVET afhænger af det.
  Hvis en “dansker”/hvid kan stille sig op og på så primitiv og nedladende vis omtale den religion som vi alle er blevet så bange for så meget som at at trække vejret forkert overfor og som fortæller os at den skærer halsen over på vores døtre hvis vi modgår den,
  så burde en hvilken som helst anden hvid vel have lov til i det mindste at nævne og lovprise nationalsocialismens syn på f.eks at bevare og skabe liv uden at folk i et dødeligt gisp vender det hvide ud af øjnene og i kor peger og skriger mod én..? Der er ligesom et eller andet der ikke helt går op….


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //