Kaos under »aflyst« skam-manifestation

»PRIDE«: Da familiefortalere i Serbiens hovedstad Beograd lørdag forsøgte at bryde igennem barrikader for at komme tættere på dekadenceparaden, blev de brutalt konfronteret af uropoliti.

Uropoliti og protesterende traditionalister i Beograd lørdag. Foto: Skærmbillede: YouTube.

I hovedstaden i Serbien, Beograd, gik det til tider varmt for sig under lørdagens såkaldte pride-parade, som først var forbudt, men alligevel blev gennemført efter ordre fra en højere myndighed. Få kilometer fra demonstrationen dannede uropoliti en mur mod protesterende traditionalister, konsekvent stemplet som »hooligans« og »højreekstremister« i mainstream-medierne.

Mere omfattende sammenstød opstod, da moddemonstranter forsøgte at passere politiets afspærringer for at komme inden for høre- og synsvidde af homo-manifestationen. Politiet oplyser, at over 30 personer er blevet anholdt. Data om antallet af tilskadekomne varierer.

Serbiske myndigheder havde tidligere på ugen, med henvisning til sikkerhedsmæssige årsager, forbudt både den annoncerede dekadenceparade og den planlagte moddemonstration. Få timer før den oprindeligt planlagte start af paraden, siges to ministre at have udsendt modstridende oplysninger om dagens arrangementer.

– Der vil ikke blive gennemført nogen ulovlige marcher, meddelte indenrigsminister Aleksandar Vulin, der udtalte, at der ikke ville blive vist nogen barmhjertighed over for nogen, der overtræder forbuddet mod demonstrationer, mens premierminister Ana Brnabić i en besked til arrangørerne siges at have garanteret sikkerheden af paraden.

Det var den serbiske præsident Aleksandar Vucic, der i august officielt erklærede hele »Europride-ugen«, der var planlagt til sidste uge – for aflyst. Arrangørerne fulgte dog ikke helt præsidentens ordre, men gik i gang med planlægningen af ​​paraden, som blev betragtet som ugens højdepunkt. I sidste uge præciserede de serbiske myndigheder dog, at denne delvise demonstration heller ikke ville blive tilladt, med henvisning til risikoen for udbredt vold fra moddemonstranter.

Efter stærkt pres fra EU, en række lydige lande i Unionen og nogle såkaldte menneskerettighedsorganisationer blev premierminister Brnabić dog omsider tvunget til at give grønt lys til en dekadent parade med afkortet rute lørdag.

Vold brød ud i løbet af dagen hovedsageligt mellem politi og moddemonstranter. Politifolkene skal med stor ildhu, da de nåede frem til dem, have bearbejdet disse med deres stave. Sten-, granat- og flaskekast mod politiet skal angiveligt være forekommet. Premierministeren oplyser, at ti politibetjente blev lettere såret, fem politibiler blev smadret, og at 64 »demonstranter« blev anholdt under sammenstødene.

 

Stolte magthavere

En formodentlig belønnet premierminister beskrev lørdag aften med stor passion sin stolthed over, at paraden fortsatte trods forbud og protester. Som en antydning af, hvilke yderligere kræfter der pressede på for gennemførelsen af ​​paraden, skriver USAs ambassadør i Serbien Christopher R. Hill på Twitter, at han er stolt over at have deltaget i marchen »til støtte for mangfoldighed, inklusion og respekt for alle borgeres rettigheder«.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //