Kenyanske studerende skulle afhjælpe sundhedsmangel – prostitution og selvmord blev resultatet

MULTIKULTUR: Sidste år lancerede Finland et projekt, hvor man importerede kenyanere til at uddanne sig til sygeplejersker. Tanken var, at disse nyuddannede udlændinge skulle afhjælpe manglen arbejdskraft inden for området, men det viste sig at være en pinlig historie for de involverede.

Afrikansk heksedoktor. Hans Hillewaert (CC BY-SA 3.0).

Sidste år kom omkring 100 kenyanere til Finland gennem et »uddannelseseksportprojekt«. Deres studier skulle finansieres af provinsregeringen i Uasin Gishu i Kenya. Men ifølge Hufvudstadsbladet skal de studerende betale beløb svarende til flere årslønninger til de lokale myndigheder allerede inden afrejsen. I nogle tilfælde har familier gældsat sig og solgt deres ejendom for at finansiere deres studier.

Laurea University of Applied Sciences, en af de tre skoler, der er involveret i projektet, har afbrudt samarbejdet med Uashin Gishu, efter at de lovede betalinger for studierne er udeblevet. Som følge af de manglende penge er kenyanere, der er fortsat med at studere, blevet tvunget til at lede efter job ved siden af deres studier eller sætte deres familier yderligere i gæld.

Universiteterne gik oprindeligt ud fra, at provinsen ville betale for programmet. »Men et tidligt tidspunkt modtog universitetet, ærligt talt, falske oplysninger fra provinsregeringen,« siger Jouni Koski, rektor universitetet.

Ifølge universitetet er de berørte studerende blevet støttet af tutorer, studiepsykologer og universitetets egen præst. Men Hufvudstadsbladet rapporterer, at Laurea aflyste deres studier, og at alle studerende blev smidt ud af den bolig, der var arrangeret til dem.

»Jeg fortryder hver dag, at jeg kom hertil«

Der har været flere opfordringer til, at de kenyanske elevers uddannelse skal finansieres af de finske skatteydere, men skolens rektor siger til Iltasanomat, at det ikke er tilfældet:

Kenyansk uddannelse er en kontraktuddannelse, hvis omkostninger bæres af kunden, i dette tilfælde provinsen Uashin Gishu. Derfor kan Laurea ikke tillade den finske regering at finansiere kenyanernes studier. Laurea kan f.eks. ikke hjælpe med ubetalte studieafgifter.

Kenyanernes vanskelige økonomiske situation har fået nogle til at ty til prostitution for at finansiere deres studier. Kenyanske medier har også rapporteret, at en af de studerende begik selvmord. Koski er klar over, at en kenyansk studerende er død, men kan ikke kommentere det yderligere.

Jeg skammer mig over, hvor dum jeg var, da jeg ikke fandt ud af, hvad det her var, før jeg tog af sted. Vi er blevet bedraget af vores myndigheder og afvist af vores skoler. Jeg fortryder hver dag, at jeg kom hertil, siger en af de studerende om sit ophold i det, der er kendt som verdens lykkeligste land.

[At vende tilbage] ville være tortur for mig. Jeg kom til Finland, jeg opnåede ingenting, jeg mistede mit job, og nu har jeg ingenting, siger en anden studerende.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //