Lufthansa opretter stilling til bekæmpelse af antisemitisme

JØDESPØRGSMÅLET: Efter at en gruppe ortodokse jøder skabte problemer og angst, da de gik ombord på et Lufthansa-fly ved at nægte at bære de obligatoriske Covid-masker og generelt ignorere alle regler, har flyselskabet nu undskyldt for ikke at tillade gruppen at gå ombord og vil også oprette en stilling, der specifikt vil vie sig til at bekæmpe antisemitisme.

Hasidiske jøder. Foto: Rabbi michel, CC BY-SA 4.0, Wikimedia commons.

Der var en gruppe ortodokse jøder på pilgrimsrejse fra New York til Ungarn, som den 4. maj i år ikke ønskede at rette sig efter de regler, som de øvrige flypassagerer til enhver tid og især under pandemien skal overholde, men påberåbt sig særlige rettigheder. Selv efter formaninger fra kaptajnen fortsatte adfærden, og check-in-personalet gjorde, hvad de har gjort så mange gange før i de sidste to år: nægtede gruppen adgang til flyet.

En uafhængig undersøgelse blev iværksat og konkluderede, at nogle af personalet formentlig udviste dårlig dømmekraft og ikke udviste en professionel holdning under hele sagsforløbet, men undersøgelsen afslørede ingen antisemitiske eller fordomsfulde sentimenter blandt de involverede medarbejdere. Den administrerende direktør for Lufthansa, Jens Ritter, har dog i et brev til Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations forsikret, at selskabet vil oprette en intern taskforce til at undersøge »4. maj-hændelsen«; underforstået, at denne undersøgelse vil komme frem til et andet resultat. Ritter lovede også, at der vil blive oprettet en lederstilling, hvis rolle vil være at bekæmpe antisemitisme, uddanne flyselskabets ansatte i emner omkring antisemitisme og implementere The International Holocaust Remembrance Alliance’s definition af antisemitisme. Denne definition fastslår blandt andet, at det er antisemitisme at påstå, at jøder er mere loyale over for Israel eller jødiske sager end deres værtslande og deres interesser; nægte jøder retten til selvbestemmelse (kritiser Israel) eller kalder Israel racistisk; præsentere, hvad Israel eller jødiske kredse definerer som en dobbeltstandard over for Israel, der ikke bruges over for andre lande.

Det amerikanske udenrigsministeriums særlige udsending for antisemitisme, jødiske Deborah Lipstadt, har i denne uge indkaldt Lufthansas globale ledelse og selskabets amerikanske ledelse til et møde for at diskutere beskyldningerne om antisemitisme. Hun kan virke noget forudindtaget i sine holdninger, da hun allerede har diskuteret sagen med den jødiske overlegenhedsorganisation Anti-Defamation League, hvor hun teoretiserede om motivationerne for Lufthansa-medarbejdernes handlinger. Her gik hun meget op i at antyde, at det hele havde sin årsag hos mennesker med antisemitisk karakter, altså noget nærmest biologisk.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //