Mulige brud på partistøtteregler bliver undersøgt

POLITIK: En international vagthund indleder ekstraordinær undersøgelse i Danmark for at undersøge mulige brud på partistøttereglerne i forbindelse med folketingsvalget.

Partilederdebat på valgaftenen 2022. Skærmdump fra DR.

En international vagthund er blevet sendt til Danmark for at undersøge, om der er sket brud på reglerne for partistøtte, skriver Jyllands Posten.

Der er tale om et ekspertteam på to personer fra verdens største regionale sikkerhedsorganisation, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

Det oplyser organisationen på sin hjemmeside, hvilket først blev omtalt af Frihedsbrevet.

Selve undersøgelsen fandt sted en uge på hver side af folketingsvalget d. 1. november, og ekspertgruppen arbejder nu på en endelig rapport, som forventes at udkomme omkring starten af december.

Ekspertgruppens formål er at undersøge, om valgprocessen i forbindelse med det netop overståede folketingsvalg har overholdt internationale forpligtelser og standarder for demokratiske valg samt national lovgivning – med et særlig fokus på reglerne for »politiske partier og kampagnefinansiering«.

Undersøgelsen er fundet sted, efter Frihedsbrevet under valgkampen har afsløret, at politikere og partiansatte fra flere partier var villige til omgå partistøtteloven for at få fingrene i hemmelige donationer over det tilladte beløb.

Partistøtteloven siger, at bidragsydere til partier eller politikeres valgkampagner skal stå frem med navn, hvis det donerede beløb overstiger 22.200 kroner. Under grænsen kan donationer foregå anonymt. Men flere partier viste sig villige til at smyge sig uden om reglerne ved at vejlede til at dele donationer op i mindre bidder eller indbetale på forskellige konti.

Artiklerne fra Frihedsbrevet indgår også i undersøgelsen, fortæller den ene af de to valgobservatører, der har været udsendt i OSCE’s ekspertgruppe, Urdur Gunnarsdottir til Frihedsbrevet.

Hun forklarer desuden, at det er meget normalt, at OSCE overvåger valghandlinger i andre lande, men det er altså første gang, at foreningen har sendt et såkaldt Election Expert Team til Danmark.

OSCE er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika, herunder Danmark. Organisationen arbejder bla. med konfliktforebyggelse og reformstøtte inden for demokrati og valg.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //