Ny regering – kompromisernes kunst i en sky af løftebrud

PARLAMENTARISME: Danmark har efter 43 dags forhandlinger fået en ny regering hen over midten bestående af SVM. Det har handlet om ambitioner og foregået i en sky af løftebrud.

Efter 43 dage med forhandlinger får Danmark en ny regering.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag aften meddelt dronningen, at hun er parat til at danne en regering over midten bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

»Det er de her tre partier, som er blevet enige om at påtage sig ansvaret sammen. Det glæder vi os til at fortælle mere om i morgen«, sagde den kongelige undersøger Mette Frederiksen foran Amalienborg i aftes.

Mette Frederiksen ville ikke løfte sløret for mere af det politiske indhold ved sit korte møde med pressen efter besøget hos dronningen. Men hun fortalte, at de tre partier har høje ambitioner for klimaet, øget beskæftigelse og reformer.

»Hvad kendetegner den her regering? Det gør samarbejde, og at vi vil meget sammen politisk. Det bliver også et arbejdsfællesskab, og det kommer vi til at uddybe i morgen. For det, at vi går i regering sammen, betyder jo ikke, at vi er enige om alt. Men vi vælger nu at gå ind i et arbejdsfællesskab med hinanden, fordi det er det, vi mener, er bedst for vores land«, siger Mette Frederiksen.

 

Det muliges kunst og foragt for vælgerne

Parlamentarisme er »det muliges kunst«, som gøres muligt af kompromisser, som i form af smarte vender til pressen klinger smukt i folks ører. Men ved kompromisernes kryben mod hinanden vender man samtidigt ryggen til folket, som naturligvis regner med at deres stemme bliver hørt og at politikerne er nogle man kan regne med. Men parlamentarisme har altid mest handlet om, hvor meget magt og indflydelse de politikere som søger karriere i politik kan få til dem selv, og udkommet af de sidste 43 dages regeringsforhandlinger tilgodeser da også kun de tre involverede partiformænd og deres eget magtspil – ikke folkets ønske.

Den nye SVM-regering er dannet i en sky af løftebrud. Det har for samtlige involverede elitepolitikere været vigtigere at få indflydelse end holde løfter. Hvilken indflydelse, hvis ikke for at drive politik i overensstemmelse med de løfter man gav de mennesker der stemte på en?

Jakob Ellemann-Jensen (V) har flere gange sagt, at han ikke vil indgå i en regering hen over midten.

5. juni i år sagde han, at Mette Frederiksens ønske om en regering hen over midten med røde og blå partier var »utroværdig«.

4. oktober i år sagde han, at »Vi kommer ikke til at indgå i en regering sammen med Socialdemokratiet. Vi er grundlæggende uenige med socialdemokraterne, vi mener, der skal føres en anden politik«.

Adspurgt om han vil udelukke en regering med Socialdemokratiet, svarede han kategorisk, at »Ja. Jeg går til valg på en borgerlig-liberal regering. Og hvis der er én ting, som vi virkelig også har til fælles i den blå familie, så er det, at det er det, vi går til valg på. Der ved man, hvad man kan regne med«.

16. oktober i år blev Ellemann-Jensen spurgt om han ville pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen som statsminister, hvis han skulle vælge én af dem til hvilket han svarede »I hvert fald ikke Mette Frederiksen«.

Lars Løkke Rasmussen brændte hurtigt sit løfte til vælgerne af om en advokatundersøgelse i minksagen i sin higen efter magt.

Mette Frederiksen som med sin socialdemokratiske politiske bagland må sande, at hun må løbe fra sine løfter om ikke at give topskattelettelser, ligesom planerne om at hæve arveafgiften sandsynligvis må skrottes i det nye arbejde hen over midten. »Der er masser af kompromiser i det her – men endnu vigtigere er der høje ambitioner«, sagde Mette Frederiksen, da hun blev fanget i tv-spotlyset i aftes.

Kompromiserne er det, vi andre kalder løftebrud. Ambitionerne for den nye regering er altså vigtigere end de løftebrud, det nye trekløver har begået – og hvilke ambitioner? Folket spises af med et magtsygt skuespil forklædt som folkestyre, mens pengevældet og storfinansen profiterer på vendekåberne i Folketinget.

 

DI-chef tilfreds med ny regering

Erhvervsorganisationen Dansk Industri, som er en privat finansieret erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, hilser den nye regering over midten varmt velkommen. Administrerende direktør, Lars Sandahl, anser det som en “tiltrængt reformregering og en handlekraftig implementeringsregering.

»Jeg er på Danmarks vegne først og fremmest glad for, at Socialdemokratiet og Venstre sammen med Moderaterne har haft modet til at finde sammen i et forpligtende regeringssamarbejde. Det er et markant nybrud, der vidner om ansvarlighed og lover godt for Danmark«, lyder det fra Lars Sandahl, der uddyber:

»Jeg håber og tror, der bliver tale om både en tiltrængt reformregering og en handlekraftig implementeringsregering«.

Læs også:
Valget er slut og stemmerne talt op, så hvad sker der nu?


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • En helligdag mindre om året, 3 årsenere mulighed for tidlig pension (hvis man er nedslidt) og med en lavere ydelse, ingen minkkommission, forkortelsen af kandidatuddannelser og mindre SU, lettelse af topskat, nye mere komplicerede skatteregler på indkomst. Altså hvem stemte på disse tiltag? Var der overhovedet et eneste parti, som fortalte at de ønskede disse ting indført?

  • Søren kam says:

    Folkeforrædere hele bundtet


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //