Omverdens reaktioner på Ruslands angreb

UDLAND: Efter det russiske militære angreb mod Ukraine er reaktionerne fra verdensledere strømmet ind.

Det er gammelt russisk område, hævdede Putin i en tale allerede mandag. Skærmbillede: RT/YouTube.

Torsdag morgen vågnede verden op til nyheden om, at den russiske præsident Vladimir Putin havde beordret en invasion af nabolandet Ukraine.

Efterhånden som nyheder om dagens kampe er væltet ind, er reaktioner fra andre staters ledere også gjort det.

USA’s præsident Joe Biden meddelte, at han havde talt med den ukrainske præsident Volodomyr Zelensky, og at der ville blive afholdt et møde med G7-ledere for at diskutere sanktioner mod Rusland.

Man er blevet enige om sanktioner, hvad de skal bestå af, og de sanktioner, der skal indføres, kalder Biden »ødelæggende«.

FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, har også modsat sig militæroperationen og bedt Putin om at afblæse angrebet.

Ligesom Joe Biden foreslår Storbritanniens premierminister Boris Johnson sanktioner mod Rusland. Der foreslås blandt andet et landingsforbud i britiske lufthavne for russiske flyselskaber, og at landet udelukkes fra SWIFT-betalingssystemet.

Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, har fordømt Ruslands offensiv i Ukraine og har meddelt, at sanktioner mod Rusland vil blive drøftet med EU-medlemsstaterne.

NATO’s militæralliance fordømmer også, ikke overraskende, operationen. Det, der indtil videre er kommet frem, er, at Polen, Litauen, Letland og Estland har opfordret til konsultationer i overensstemmelse med artikel 4 i NATO-retten, hvilket medlemsstater, der føler sig truet af en anden stat, kan gøre.

Generalsekretær Jens Stoltenberg har også meddelt, at NATO vil øge beredskabet, for eksempel vil hundrede kampfly være sat på standby.

Også NATO-landet Tyrkiet, som de seneste år er havnet i hænderne på andre NATO-lande, fordømmer operationen.

De eneste aktører, der ikke har fordømt den russiske offensiv i Ukraine, er Hviderusland, hvis territorium siges at være blevet brugt som udgangspunkt af russiske styrker, og Kina.

Den hviderussiske leder Alexander Lukasjenko har kun udtalt, at hans egne styrker ikke har deltaget aktivt i den militære operation, mens Hua Chunying – en talsmand for Kinas udenrigsministerium – ikke ønsker at kalde det hele for en invasion.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //