Partiet “Lov og retfærdighed” ser ud til at miste regeringsmagten i Polen

POLEN: Efter søndagens valg ser det ud til, at det nationalkonservative parti Lov og retfærdighed må overdrage regeringsmagten til en venstreliberal koalition. Donald Tusk forventes at danne en ny regering og igen blive premierminister i Polen.

Globalisten Donald Tusk har tidligere været statsminister i Polen, men også præsident for Det Europæiske råd 2014–2019. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP.

Det nationalkonservative parti Lov og retfærdighed har styret Polen siden 2015. Partiet har i mange tilfælde trodset EU og er sammen med Ungarn gået sin egen vej i sager som indvandring, homolobbyen og feminisme.

Indtil for nylig havde Lov og retfærdighed, i modsætning til Ungarn, en stærkt pro-ukrainsk udenrigspolitik, men de seneste måneder er der opstået uenigheder mellem Warszawa og Kiev vedrørende handelen med ukrainsk korn.

Nu ser det også ud til, at Lov og retfærdighed mister regeringsmagten i landet. Efter søndagens valg blev de det største parti med 194 af parlamentets 460 mandater, men fik ikke nok stemmer til at sikre flertal i parlamentet.

I stedet ser det ud til, at en venstreliberal koalition ledet af tidligere premierminister og EU-chef Donald Tusk vil kunne danne regering. Tusks parti, Borgernes koalition (KO), fik 30,7 procent af stemmerne og 157 pladser i parlamentet. Sammen med centerkoalitionen “Den tredje vej,” der tager 65 pladser, og Venstrepartiet, der tager 26 pladser, har den tidligere opposition sikkert flertal.

Samtidig fik det “højreekstreme” parti Konføderationen for frihed og uafhængighed 7,2 procent og 18 pladser i parlamentet – hvilket ikke er nok til at støtte en ny regering for partiet Lov og retfærdighed.

Det forventes at en ny liberal regering i Polen vil afskaffe mange af de konservative love, som blev vedtaget af Lov og retfærdighed. Donald Tusk forventes også at reparere forholdet til Kiev og genoptage leveringen af polske våben til Ukraine.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • noel khamo says:

    Donald Tusk=Donald Trump


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //