Rusland slår ned på jødisk magtgruppe

RUSLAND: Den russiske regering har beordret den magtfulde jødiske lobbygruppe Jewish Agency til øjeblikkeligt at stoppe alle aktiviteter i Rusland, hævder jødiske medier.

Jewish Agencys hovedkvarter i Jerusalem. Foto: zeevveez fra Jerusalem, Israel, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Den jødiske lobbygruppe Jewish Agency, der har opereret i Rusland siden Sovjetunionens fald, er blevet beordret til at lukke sine aktiviteter i Rusland, rapporterer Jerusalem Post. Ordren skal være kommet pr. brev fra det russiske justitsministerium.

Jewish Agency koordinerer primært udvandringen af ​​jøder til Israel, men fungerer også som en lobbygruppe for jødernes interesser og har stærke bånd til slyngelstaten Israel.

Over for Jerusalem Post ønskede organisationen i første omgang kun at bekræfte, at den havde modtaget brevet, men kommenterede ikke sagen. På den anden side skrev det jødiske agentur en erklæring om sagen:

Som en del af arbejdet for Jewish Agency’s delegation i Rusland er vi nødt til at foretage visse justeringer efter anmodninger fra myndighederne. Kontakt til myndighederne foregår løbende med det formål, at vores aktiviteter foregår i overensstemmelse med forskrifterne. En sådan dialog finder også sted i dag.

En israelsk diplomat har dog kommenteret hændelsen til avisen.

– Rusland siger, at Jewish Agency ulovligt indsamler oplysninger om russiske statsborgere. Vi vil henvende os til Jewish Agency [med de russiske myndigheder] og behandle problemet på en organiseret måde. Det vil blive taget hånd om på ambassadeniveau. Vi forstår ikke helt ræsonnementet, skal den anonyme diplomat have sagt.

Ifølge Jerusalem Post er der et stort antal jøder i Rusland, som ønsker at »flygte« fra landet på grund af krigen i Ukraine, som jødedommen verden over har vendt sig imod. Man frygter nu, at lukningen af ​​Jewish Agency vil gøre processen vanskelig for dem.

De russiske myndigheder har også gjort det klart, at de har opfordret den jødiske lobbygruppe til at stoppe ulovlige aktiviteter og begynde at følge russisk lov eller alternativt at lukke virksomheden.

Efter JP’s offentliggørelse har Jewish Agency i Rusland også valgt at bagatellisere brevets betydning. I et nyt forslag hævdes det, at brevet »først og fremmest berørte administrative spørgsmål og peger på problemer, som ifølge forfatterne er blevet kritiseret, samt deres mulige juridiske konsekvenser«.

Spændingerne mellem Rusland og jødedommen generelt og Israel i særdeleshed er dog øget siden invasionen af ​​Ukraine i februar. Siden da har Rusland knyttet stærkere bånd til Palæstina og er kommet ud med skarp kritik af Israel. For nylig måtte Moskvas overrabbiner også flygte til Israel, blandt andet på grund af hans kritik af krigen.

Kilder:
Jerusalem Post


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //