Moderkorset

HISTORIE: Den 21. maj 1939, blev en tysk mor for første gang tildelt fortjenstmedaljen Moderkorset.

Den 16. december 1938 introducerede Adolf Hitler udmærkelsen Moderkorset, den tyske mors hæderstegn. Fortjenstmedaljen blev tildelt årligt den anden søndag i maj (mors dag) og den 12. august, Klara Hitlers (Hitlers mor) fødselsdag.

Oprindeligt var det kun mødre over 60 år som kunne nomineres, men efter 1940 blev det besluttet at ændre dette, så yngre mødre med mange børn også kunne modtage fortjenstmedaljen. Udmærkelsen bar inskriptionen »Den tyske mor« og oprindeligt også »Barnet forædler mor«.

Medaljerne blev kun tildelt genetisk sunde og raske etniske tyske mødre i årene 1939-1945 og var tilgængelige i klasserne bronze, sølv og guld. Et bronzekors blev tildelt mødre med fire eller fem børn, sølv til mødre med seks eller syv børn og guld til mødre med otte eller flere børn.

Anbefalinger til Moderkorset kom på en fast dag i begyndelsen af ​​hver måned til Rigskancelliet i Berlin, som var ansvarlig for fortjenstmedaljen. Derefter kunne sagen føres videre af den lokale borgmester eller efter anmodning fra NSDAP’s lokale ledere eller Rigsforbundet for Familier med Børn.

Tyske familier blev opfordret til at få mange børn, og staten lavede flere tiltag for at støtte dette. Blandt andet introducerede de hvilehjem, hvor tyske mødre kunne blive aflastet og hvile, mens familierne fik tildelt en barnepige.

Allerede efter magtovertagelsen i 1933 indførte regeringen en lov for at opmuntre til ægteskab. Dette betød, at nygifte fik et lån på 1.000 mark, hvilket på det tidspunkt svarede til omkring ni månedslønne. Hvis parrene fik ét barn, blev gælden reduceret med 25%, to børn 50% og for fire børn 100%.

Det var ikke kun gifte mødre, der blev tildelt Moderkorset. Selv enlige mødre kunne få det, hvilket på dette tidspunkt var et radikalt syn på kvinder med børn. Hitler var meget omhyggelig med at understrege vigtigheden af ​​ikke at udstøde eller udskamme disse kvinder fra samfundet. Det tyske velgørenhedsprogram Lebensborn, der blev oprettet på initiativ af SS, er et yderligere bevis på den radikale nationalsocialistiske kvindepolitik. Der kunne især enlige mødre og sårbare gravide mødre modtage hjælp.

Moderkorset var en del af denne meget vellykkede sociale politik, hvis formål var at fremme det voksende tyske folk. I den nationalsocialistiske ideologi betragtes moderen og den blomstrende familie som en væsentlig del af racen.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Anonym says:

    Mødrene, de ammede deres børn i flere år, for at holde dem raske og modstandsdygtige. Videnskaben har skabt mælkeerstatningspulver. Pulveret har også gjort det nemt for to mænd, at kræve retten til, at få børn.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //