Malcolm X

DAGENS DATO: Den 19. maj 1925 blev den sorte nationalist og Nation of Islam-leder Malcolm X født. Fordi Malcolm X var anti-hvid, hyldes han ofte af etablissementet, men hvad der ikke altid fremgår er, at han også var imod jøderne og multikultur.

Malcolm X blev født den 19. maj 1925 som Malcolm Little. Han var søn til Earl Little og Earls kone Louise Little, som var af blandet ophav (hendes far var hvid og moderen var sort). Faderen til Malcolm Little var aktiv i organisationen Universal Black Improvement Association, som var ledet af Marcus Garvey.

I 1931 blev faderen kørt over af et tog og døde, en hændelse som nogen mente, at Black Legion (en Ku Klux Klan-lignede organisation) stod bag.

I 1943 flyttede Malcolm Little til Harlem i New York. Der blev han, som han selv erkender, indblandet i narkotikahandel, ulovlig gambling, afpresning og prostitution. I 1946 blev han for, blandt andet indbrud, dømt til fængsel i otte til ti år. Tiden i fængslet blev et vendepunkt for Malcolm Little. Om denne tid har han selv skrevet følgende i sin selvbiografi:

Men det var det bedste som nogensinde havde hent mig, for det var i fængslet at jeg først hørte Elijha Muhammads lære. Hans lære var det som vendte mig rundt. Første gang jeg hørte Elijha Muhammads påstand, ”den hvide mand er djævlen”, sagde det bare klik.

I 1952 blev Malcolm Little løsladt fra fængslet og kontaktede da Elijha Muhammad, lederen af organisationen Nation of Islam. Malcolm Little kom senere med i Nation of Islam og blev med tiden en ledende repræsentant for organisationen. Han skiftede også navn til Malcolm X. At Malcolm tog X som sit nye efternavn, var en måde for ham at vise at han forkastede sit slavenavn, men samtidig manglede et afrikansk navn.

Nation of Islam er en organisation for sorte i USA, som blandt andet mener, at den hvide race er en race af djævler. Organisationen tror også, at hvide blev skabt af sorte forskere i et mislykket avlsforsøg. Malcolm X har også selv påstået ting, som at Beethoven egentlig ikke var hvid, men sort.

I modsætning til andre sorte organisationer i USA, som NAACP, har Nation of Islam en historie af jødekritik bag sig. Nation of Islam var en af de første organisationer som indså, at den sorte borgerretsbevægelse var skabt af jøder for deres egne formål, og skabte et ramaskrig, da de publicerede bogen ”The Secret Relationships Between Blacks And Jews”. Bogen afslørede, at det var jøder som stod bag den transatlantiske slavehandel (slaveriet), og ikke hvide.

Den jødiske ledelse i den sorte borgerretsbevægelse var også mål for kritik i Malcolm X’s levetid. Malcolm X var enig i, at jøder var overrepræsenteret i den sorte borgerretsbevægelse, men at jøderne havde skaffet sig disse positioner, for at rette de hvides opmærksomhed bort fra dem selv. Malcolm X skrev i sin selvbiografi:

Alt jeg havde imod jøderne var, at så mange af dem faktisk var hyklere i sine påstande om at være venner med den amerikanske sorte mand […] Samtidig vidste jeg, at jøderne spillede disse roller i en vældig strategisk anledning. Jo flere fordomme i Amerika, som kunne lægges på negeren, desto mindre hvide fordomme mod jøderne.

Men Malcolm X mente ikke bare at jøderne handlede defensivt, men at de også bevist udnyttede de sorte: ”I hver eneste sort ghetto ejer jøderne de store virksomheder. Hver aften går ejerne af disse virksomheder hjem med det sorte lokalsamfunds penge, hvilket bidrager til at holde ghettoen fattig”.

Malcolm X kom til følgende konklusion: ”Jeg bryder mig ikke om en jødens virke, om det handler om at være læge, købmand, husmor, student eller hvad som helst. I første omgang tænker han eller hun jødisk”.

Som en apropos kan det også nævnes, at Nation of Islams daværende leder, Louis Farrakhan, har beskrevet jødedommen som en ”rendestensreligion” og har kaldt jødiske godsejere for ”blodsugere”.

Samtidig med at Malcolm X betragtede hvide som en ond race, havde han en vis respekt for hvide nationalister og nationalsocialister, som eksempelvis Gorge Lincoln Rockwell.

I et interview med playboy sagde Malcolm X: ”Verwoerd er en hæderlig hvid mand. Det er også Barnett, Eastland og Rockwell. De vil bevare hvide mennesker hvide; vi vil bevare sorte mennesker sorte”. Malcolm X og Nation of Islam var også fortalere af separatisme og ønskede, at flere af USA’s delstater skulle gives til de sorte, som så skulle leve adskilt fra de hvide folk.

Den nationalsocialistiske leder Gorge Lincoln Rockwell (i midten) på et møde med Nation of Islam.

Da Malcolm X kom med i Nation of Islam i 1952 havde organisationen 500 medlemmer. I 1963 havde den 30 000 medlemmer – en øgning som i stor grad tilskrives Malcolm X, som udover Elija Muhammad, var den mest indflydelsesrige person i organisationen.

Malcolm X blev med tiden mere og mere kendt og sås ofte i medierne, noget som skabte jalousi indad i Nation of Isam. I 1964 brød Malcolm X med Nation of Islam og stiftede sin egen lignende organisation. Bare et år senere blev Malcolm X skudt af medlemmer fra Nation of Islam og døde i en alder af 39 år.

Martin Luther King og Malcolm X. Martin Luther King forsvarede, i modsætning til Malcolm X, assimilation, i stedet for separation, og havde tættere samarbejde med jøder.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Jeg respekterer Malcom X siden han forstod JQ og ønsket separatisme mellom hvite og sorte.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //