Savitri Devi

HISTORIE:  Den 30. september blev den nationalsocialistiske filosof og forfatter Savitri Devi født.

Maximiani Julia Portas, også bedre kendt som Savitri Devi, blev født i Lyon i Frankrig den 30. september 1905. Hendes far var en fransk statsborger af græsk og italiensk herkomst, mens hendes mor var engelsk. Fra barndommen af, og gennem hele hendes liv, var hun en lidenskabelig talsmand for dyrs rettigheder.

Etter at have studeret filosofi og kemi ved universitetet i Lyon, hvor hun opnåede to mastergrader, udover en doktorgrad i filosofi, rejste hun til Hellas for at undersøge legendariske ruiner. Her blev hun bekendt med Heinrich Schliemanns fund af hagekorset i Anatolien. Hendes konklusion var, at antikkens Hellas var af arisk oprindelse. To af hendes første bøger var doktorafhandlinger angående dette emne.

I 1928 gav hun afkald på sit franske statsborgerskab og blev græsk statsborger. Det var under en katolsk pilgrimsfærd til Palæstina i 1929, at hun bestemte sig for at blive nationalsocialist, og i 1932 rejste hun til Indien i søgen efter en hedensk arisk kultur. Efter formelt at have konverteret til hinduismen ændrede hun navn til Savitri Devi, som betyder «solstråle gud» på sanskrit. I Indien blev hun politisk aktiv og var en åben kritiker af den jødisk-kristne indflydelse i landet. Hun skrev blandt andet bogen «A Warning to the Hindus» fra 1936, hvor hun argumenterede for hinduistisk nationalisme og uafhængighed, samt til modstand mod spredning af islam og kristendom i Indien.

Gennem 1930’erne distribuerede hun tyskvenlig propaganda og var aktiv i politisk arbejde mod den britiske okkupation af Indien. Hun var også involveret i rekognoscering og efterretning for aksemagterne gennem hele krigen. I 1940 giftede Devi sig med en indisk nationalist, som var redaktør for den pro-tyske avis New Mercury, og som senere kom til at blive udgiver af størstedelen af hendes bøger. Ægteskabet blev først og fremmest indgået for at forhindre deportation eller internering; de fik ingen børn og de skal aldrig have delt seng sammen.

Efter krigen rejste Savitri Devi til Europa, hvor hun besøgte en række forskellige lande og stiftede forbindelse og venskab med nationalsocialist-sindede personer, deriblandt svenske Sven Hedin. I 1948 rejste hun til Tyskland og blev til sidst fængslet for at have distribueret tusindvis af kopier af håndskrevne brochurer som opmuntrede tyske kvinder og mænd til at stå ved deres nationalsocialistiske værdier. Hun blev dømt til udvisning og to års fængsel, hvoraf hun afsonede 8 måneder i Werl-fængslet. I fangenskab stiftede hun venskab med flere nationalsocialister og tidligere SS-soldater. Hun skrev om sine oplevelser i Tyskland i bøgerne «Defiance» fra 1951 og «Gold in the Furnace» fra 1952.

Savitri Devis mest kendte og vigtigste bog «The Lightning and the Sun» blev udgivet i 1958. Den går i dybden på hendes politiske og filosofiske tanker, og retter kritik mod den moderne materialistiske verden. Bogen behandler også nationalsocialismen fra et indoeuropæisk og hinduistisk perspektiv. Den fortæller også om teorien at Adolf Hitler var en avatar af den hinduistiske gud Vishnu, og at aksemagternes tab i 1945 er et tegn på at vi befinder os i hvad hellige hinduiske skrifter kalder for mørkets tidsalder, «Kali Yuga». Et centralt emne i hinduismen er de fire udviklingsfaser som verden gennemgår som en del af Yuga-cyklussen. Kali Yuga er den sidste af disse fire stadier og er forbundet med dæmonen Kali som betyder «strid, disharmoni og konflikt». Hinduer tror at den menneskelige civilisation gennemgår en åndelig degenerering i løbet af Kali Yuga.

Hun har på grund af sine religiøse tilgange til Hitler og nationalsocialismen blevet beskrevet som en «esoterisk Hitlerist» og var den førende inspiration for Miguel Serrano og hans teorier. «The Lightning and the Sun» er senere blevet udgivet en række gange, blandt andet af William Luther Pierces forlag – National Vanguard Books.

Savitri Devi blev på grund af sine ihærdige rejser verden rundt bekendt med mange betydningsfulde nationalsocialister i efterkrigstiden. Hun skal blandt andet i længere perioder have boet hos kendte personer fra det nationalsocialistiske Tyskland, som blandt andet Hans-Ulrich Rudel og Otto Skorzeny.

I slutningen af 1950’erne besøgte hun flere lande i Mellemøsten mens hun boede hos Johannes von Leers i Egypten. Hun slog sig senere ned i Frankrig i 1960’erne og hun blev en tidlig tilhænger af den engelske National Socialist Movement under ledelse af Colin Jordan. Senere blev hun også central i etableringen af World Union of National Socialists (WUNS), hvor hun stiftede kontakt med den anerkendte amerikanske nationalsocialist George Lincoln Rockwell.

Hun fortsatte med at rejse verden rundt gennem hele sit liv og holdt kontakten med ledende NS-aktivister og organisationer fra hele den vestlige verden. Gennem hendes bøger og hendes evne til at danne netværk og venskab, påstås hun at være en af de vigtigste drivkræfter til at nationalsocialismen holdt sig i live gennem efterkrigsårene.

Udover at være en dedikeret nationalsocialist var Savitri Devi også en pionér indenfor dyrerettigheder. Hun var fra en ung alder vegetarianer og lagde stor vægt på økologiske værdier i sine værker. Hun skrev blandt andet i bogen «Impeachment of Man» fra 1959, at mennesker ikke skal stå over dyrene, men at mennesker snarere er en del af økosystemet og skal respektere alt liv, dyr inkluderet og hele naturen. Mens hus havde radikale synspunkter i forhold til vegetarianisme, gik hun også ind for dødsstraf til dem som ikke havde «respekt for naturen og dyr». Hun skal ved flere anledninger have begået indbrud i laboratorier for at befri dyr som skulle bruges i forsøg. Hun var også forud for sin tid med meninger om, at dyreforsøg, cirkus og pelsindustri ikke hører hjemme i et civiliseret samfund.

Savitri Devi gik bort den 22. oktober 1982 i England af en hjertedefekt.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Great article. I read Savitri Devi’s book “the lightning and the sun”. Very interesting and can recommend it to every NS. Just skip the chapter about Akhnaton, very boring. I came here via an upload of ‘Swedish Nationalism’ channel. Keep up the good work. Hell seger from Frisia!


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //