Saarland genforenes med Tyskland

DAGENS DATO 13. JANUAR: Den 13. januar 1935 blev der afholdt en folkeafstemning i den tyske delstat Saarland, som efter 1. Verdenskrig tilhørte Frankrig. Et overvældende flertal af befolkningen stemte for at høre til under det nationalsocialistiske Tyskland.

Hitler giver hånd til en dame på dagen, hvor Saarland blev genforenet med Tyskland.

Efter at Tyskland havde tabt Første Verdenskrig, vedtog sejrherrerne den såkaldte Versaillestraktat, hvor de indførte uretfærdige og absurde vilkår for Tyskland, med det formål at ydmyge og knuse landet én gang for alle. Tyskland skulle blandt andet alene påtage sig skylden for Første Verdenskrig, betale en gigantisk krigsskadeerstatning på 132 milliarder mark og gennem restriktioner i princippet stå forsvarsløst med en ubetydelig hær og helt uden et luftvåben. Versaillestraktaten resulterede i massearbejdsløshed og enorme lidelser for millioner af tyskere.

Tyskland blev også tvunget til at afstå adskillige landområder til de allierede sejrsmagter. Det var da det nationalsocialistiske Tyskland tog disse lande tilbage – på lovlig vis – at andre magter i Europa begyndte at bevæbne sig. Mange af disse havde tidligere nedrustet på trods af, at bolsjevikkerne havde overtaget Rusland og truet med en kommunistisk verdensrevolution.

Den første sejr over Versaillestraktaten fandt sted den 13. januar 1935 gennem en folkeafstemning i Saarland, Vesttyskland, hvor indbyggerne stemte for en genforening med Tyskland. Saarlandsområdet, som i dag igen er tysk, var og er Tysklands mindste delstat, både hvad angår areal og befolkning.

Ifølge Versaillestraktaten skulle Saarland være under fransk herredømme i 15 år med et mandat fra Folkeforbundet (forgængeren til FN). Frankrig fik ubegrænset ejendomsret til kulminerne i området og brugte overskuddet som afdrag på de krigsskadeserstatninger, som landet var med til at pålægge Tyskland.

Indbyggere i Saarland hilser genforeningen velkommen.

I årene 1920-1926 blev der gjort kraftige forsøg på at gøre Saarland mere fransk. De forsøg stoppede dog, da det stod klart, at de ville være forgæves. I december 1933, da nationalsocialisterne overtog magten i Tyskland, krævede Adolf Hitler, at Saarland straks blev returneret til Tyskland uden en folkeafstemning. På det tidspunkt var Hitler langt fra den eneste tysker, der betragtede Versaillestraktaten som ulovlig. Det skyldes blandt andet, at de sejrende magter ændrede vilkårene i traktaten, efter at Tyskland havde nedrustet (hvilket »tvang« Tyskland til skrive under).

Intet af dette skete dog. I stedet skulle der afholdes en folkeafstemning den 13. januar 1935, altså da det franske mandat var udløbet. Indbyggerne i Saarland skulle stemme om, hvorvidt landet skulle tilhøre Tyskland, afstå til Frankrig eller forblive under Folkeforbundets styre (status quo).

Inden afstemningen opstod der uenighed om, hvem der skulle overvåge valget. Frankrig havde ret til at have militærpersonel i området, men Tyskland ville ikke have godkendt resultatet, hvis valgstederne blev overvåget af franske soldater.

En delegation fra Saarland hilser på Hitler i Berlin.

Med mandat fra Folkeforbundet blev der etableret en international styrke med militærpersonel fra Storbritannien, Italien, Holland og Sverige. Den svenske Saar-bataljon var stationeret i Saarland fra december 1934 til februar 1935. På valgdagen havde den svenske styrke til opgave at samle stemmeurner sammen og sende disse videre til de britiske styrker i Saarlands hovedstad Saarbrücken.

En af de internationale politiofficerer, der organiserede folkeafstemningen i Saarland, var Jonas Lie, som senere blev en af ​​de mest fremtrædende nationalsocialister i Norge. Lie havde i 1935 et internationalt ry som en politimand, der kunne opretholde lov og orden og fik derfor til opgave at organisere folkeafstemninger i udlandet.

Da indbyggerne i Saarland gik til valg, stod det klart, at de ønskede at blive genforenet med Tyskland. 90,73 procent ville genforenes med Tyskland, 8,87 procent ville stemme for status quo og kun 0,40 procent ville tilhøre Frankrig. Stemmeprocenten var på 97,99 procent af de stemmeberettigede. Folkeforbundet havde intet andet valg end at returnere landområdet til Tyskland, hvilket skete i marts samme år.

I 1944 tog de allierede hævn ved at bombe hovedstaden i Saarland, Saarbrücken. Den gamle del af den 1000 år gamle by blev bombet i stykker af britiske og amerikanske bombefly. Under de massive ildstorme mistede tusinder af civile livet, og titusinder blev hjemløse.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //