OPDATERET:
Krig i Ukraine

UKRAINEKONFLIKTEN: Rusland har med hjælp fra Hviderusland iværksat en storstilet invasion af Ukraine. I løbet af natten er bomber faldet over Kiev og andre dele af landet og Putin advarer omverdenen om at gribe ind.

Ukrainske styrker (arkivbillede). Foto: Ukrainas försvarsministerium (CC BY-SA 2.0) .

På trods af, at Rusland i ugevis har udtalt, at det ikke har til hensigt at invadere Ukraine, har landets handlinger på det seneste peget mere og mere på, at en invasion er nært forestående.

Natten til torsdag begyndte en storstilet invasion af Ukraine endelig, som kommer efter, at den russiske præsident Vladimir Putin anerkendte de to udbryderrepublikker Donetsk og Luhansk som selvstændige stater og støttede dem militært.

Bomber er i løbet af natten regnet ned over hele Ukraine, især i den østlige del af landet. Storbyerne Kiev og Kharkiv siges at være blevet hårdt ramt af blandt andet missilangreb og Ukraine skal ifølge egne oplysninger have skudt fem russiske kampfly ned.

»Fjenden har indledt intensiv beskydning af vores underafdelinger i øst, såvel som militære kommandocentre og lufthavne i andre regioner. Den ukrainske hær holder forsvaret og afviser russiske styrker. Vores militær gør alt, hvad de kan for at beskytte dig«, skrev den ukrainske forsvarsminister Oleksii ReznikovFacebook.

Rusland siges at have landsat styrker nær kystbyen Odessa i det sydlige Ukraine, mens soldater kom ind fra øst nær Kharkiv. Missiler siges også at være blevet affyret mod ukrainske militærbaser og forsvarssystemer.

Hviderussiske tropper skal have deltaget i invasionen af ​​Ukraine.

 

»Læg jeres våben og gå hjem«

I en tale til nationen i løbet af natten meddelte Putin, at han havde invaderet Ukraine, fordi kravene om løfter om, at landet ikke ville tilslutte sig NATO, er blevet ignoreret og for at beskytte det russiske mindretal i det østlige Ukraine. Ifølge Putin »planlægger Rusland ikke at besætte Ukraine«, men kun at »demilitarisere« landet. Putin kaldte også den russiske invasion af Ukraine for »selvforsvar«.

– Læg jeres våben og gå hjem, lød Putins opfordring til ukrainske soldater ifølge BNO News.

Putin advarede også andre lande om at forsøge at hjælpe Ukraine.

– Til alle, der overvejer at engagere sig udefra: Hvis I gør det, vil I møde konsekvenser, der er større, end nogen af ​​jer har mødt gennem historien. Alle relevante beslutninger er truffet. Jeg håber, i lytter.

 

Opdatering 09.30

I løbet af morgenen er information strømmet gennem forskellige kanaler, og det er svært at overskue situationen, da informationen er svære at bekræfte.

Angrebet på byen Odessa, der blev rapporteret her til morgen, skal have bestået af luftangreb på militærbaser i området og omfattede således ikke en landstigning.

Nedenfor er et kort, der viser, hvor de angrebne mål befinder sig, baseret på oplysninger fra ukrainske medier.

Klippet nedenfor viser bilkøer på hvad der ligner en motorvej fra Kiev mod vest.

 

Opdatering 11:00

Talen, hvor Putin bekendtgjorde militæroperationen i Rusland, skulle have været optaget allerede mandag, altså samme dag som udbryderrepublikkerne blev anerkendt af Rusland.

Dette ifølge oplysninger i oppositionsavisen Novaya Gazeta, som Aftonbladet beretter om.

Ifølge ubekræftede oplysninger spredt på internettet finder kampe sted nord for byen Kharkiv, undtagen ved frontlinjen af ​​udbryderrepublikkerne, hvor byen Popasnaya ifølge en pro-russisk telegramkanal siges at være blevet erobret af den russiske side.

 

Opdatering 12:00

Russiske styrker er nået til byen Nova Kachovka, siger den tyske journalist Julian Röpcke. Vejstrækningen nedenfor, hvor der påstås at russiske militærkøretøjer passerer, mener Röpcke er i byen. Hvis oplysningerne er korrekte, så er russiske styrker nået til floden Dnepr fra syd.

Yderligere eksplosioner i Kiev lige før middag ifølge CNN:

 

Opdatering 13:00

Ruslands indtrængen i Ukraine er ikke uden problemer ifølge pro-ukrainske kilder. Filmmateriale bliver spredt på Twitter for blandt andet at vise en russisk angrebshelikopter, der blev tvunget til at lande, to tilfangetagne russiske soldater og et jagerfly, der blev skudt ned:

Ukrainske medier hævder, at de russiske angreb er blevet stoppet ved Chernihiv og Kharkiv, mens ukrainske styrker har taget Mariupol og den mindre by Shchastia i Luhansk tilbage. Situationen i syd, hvor russiske styrker siges at være nået til Dnepr-floden, beskrives som “kompliceret”.

Filmen herunder siges at være fra Gostomel lige nordvest for Kiev, hvor det russiske luftvåben skulle have angrebet lufthavnen. Det skulle være der, at en russisk helikopter blev tvunget ned. Telegramkanalen Intel Slava, der ser ud til at være pro-russisk, hævder, at byen er faldet til russiske styrker.

 

Opdatering 14:00

Den ukrainske præsident Volodimir Zelensky meddeler, at den ukrainske stat vil uddele våben til alle, der ønsker at yde Rusland modstand. Slaget kan snart finde sted i landets byer, siger præsidenten.

Samtidig har NATO’s militæralliance meddelt, at der ikke vil blive indsat tropper i Ukraine. Reaktionerne fra Vesten, som væltede ind i løbet af dagen, er yderligere sanktioner mod Rusland.

 

Opdatering 16:00

Ifølge CNN har lufthavnen i Hostomel, mindre end 20 km nordvest for Kiev, været under russisk kontrol, siden tropper blev indsat fra luften i området. Ifølge oplysninger refereret på LiveUAmap.com er der kampe omkring lufthavnen.

Stort set ser angrebet i løbet af dagen ud til at være kommet fra fire retninger, nemlig østfra i Donetsk og Luhansk, mens det russiske militær er gået ind i Ukraine fra nordøst en række steder som Kharkiv og Chernihiv.

Udover disse to retninger er russiske tropper også gået ind i Ukraine fra syd på Krim-halvøen, hvor de i løbet af dagen skal have nået byen Kakhovka ved floden Dnepr, mens andre enheder skal være kommet ind i landet fra grænsen til Hviderusland.

Russiske tropper skal også være til stede i udbryderrepublikken Transnistrien, som ligger mellem Ukraine og Moldova. I Moldova er der i løbet af dagen erklæret undtagelsestilstand på grund af krigen i Ukraine. Hvorvidt kampe fandt sted i nærheden af ​​dette område er uklart.

 

Opdatering 16:15

Russiske tropper angriber nu via området omkring Tjernobyl ifølge den ukrainske præsident. Hvis dette er sandt, kan et vellykket russisk angreb betyde fremrykning mod Hostomel nordvest for Kiev, hvor russiske tropper allerede er blevet luftindsat.

 

Opdatering 17:00

De ukrainske myndigheder siges at have bekræftet, at de har mistet kontrollen over de sydlige dele af Kherson-regionen i det sydlige Ukraine.

Russiske styrker siges også at have nået byen Kherson, hovedstaden i regionen af ​​samme navn, som videoklippet nedenfor siges at vise:

 

Opdatering 17:25

Oplysninger fra Ukrainevenner hævder, at ukrainske styrker udførte et vellykket angreb på russerne, der blev luftindsat ved Hostomel lufthavn.

Oplysningerne spredes også af andre konti. Præcis hvordan det egentlig er i denne rodede situation er naturligvis – som tidligere nævnt – svært at vide.

Samtidig vises film, der viser russiske styrker i byen Sumy i det nordøstlige Ukraine.

 

Opdatering 18:00

Ifølge pressesekretær Dmitrij Peskov er Vladimir Putin klar til at forhandle med Ukraines præsident, givet at landet er villig til at lade sig demilitarisere og “denazificere”, hvilket ifølge RT skulle indebære neutral status og nedrustning.

 

Opdatering 18:25

Slag udkæmpes eller er blevet udkæmpet ved Tjernobyl. Ifølge ukrainske oplysninger er kampene i gang, mens andre oplysninger hævder, at russerne har taget kontrol over området. Situationen er uklar.

 

Opdatering 18:45

Da CNN i løbet af dagen besøgte lufthavnen i Hostomel, så man ingen ukrainske tropper til trods for, at myndighederne ifølge CNN hævdede, at en modoffensiv var i gang på det tidspunkt. Det rejser spørgsmål om oplysninger om modoffensiv i lufthavnen, der er blevet spredt de seneste timer.

Samtidig ser de ukrainske myndigheder nu ud til at have bekræftet oplysninger om, at området omkring det tidligere Tjernobyl-atomkraftværk var gået tabt til russiske styrker.


Opdatering 21:50

En ø i Sortehavet kaldet Ormön er faldet i russiske hænder. Øen er af lille størrelse og ifølge oplysninger spredt i løbet af dagen om kampene der, skal det have været en gruppe ukrainske flådesoldater, der modstod russiske angribere støttet af krigsskibe.

 

Opdatering 22:00

Nu siges lufthavnen i Hostomel, som har været genstand for russiske luftlandsætninger, endelig at være på ukrainske hænder efter modstridende oplysninger om sagen i løbet af dagen.

 

Opdatering 22:10

Filmet materiale, der spredes, siges at vise kampe i Sumy i det nordøstlige Ukraine. Russiske styrker siges at have nået byen om eftermiddagen. Det skal være soldater fra en hjemmeværnsenhed, der deltager i kampe mod russiske soldater.

 

Nordfront følger udviklingen.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Håber Rusland bliver slået tilbage

  • Jeg håber krigen får en hurtig ende, både for ukrainernes, russernes og vores egen skyld. Derefter håber jeg, at NATO vil stoppe med at provokere lande til at gå i krig med hinanden gennem kup (som det i Ukraine i 2014) eller kupforsøg.

    En anden ting er, at NATO og alle deres lakajer nu begynder at spille hellige, fordi “man ikke må angribe et suverænt land”. Okay. Hvad lavede NATO så i Kosovo, Irak, Syrien? Hvad laver vores allierede Saudi Arabien i Yemen? Hvorfor må Israel bombe suveræne lande konstant? NATO er på ingen måde moralsk overlegne for Rusland.

    Mine tanker er med ofrene.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //