Stort flyselskab vil kræve coronavaccine af passagerer

TVANGSVACCINATION: Vaccinekrav vil formentlig blive standardpraksis blandt flyselskaber over hele verden, mener Qantas’ direktør.

Foto: Pixabay.

Australiens nationale luftfartsselskab Qantas vil kræve fremtidige internationale rejsende at bevise, at de er blevet vaccineret mod Covid-19, før de flyver.

Luftfartsselskabets administrerende direktør Alan Joyce sagde i et interview med Nine News i mandags, at tiltaget ville være en “nødvendighed”, når coronavirusvacciner bliver let tilgængelige.

Joyce sagde, at flyselskabet ser på at ændre sine vilkår og betingelser for at “bede folk om at få en vaccination, inden de kommer på flyet.”

“Uanset om man har brug for det nationalt, bliver vi nødt til at se, hvad der sker med Covid-19 på markedet. Men bestemt for internationale besøgende, der kommer ind og ud af landet, synes vi det er en nødvendighed,” sagde Qantas-chefen.

Mens Qantas er det første flyselskab, der angiver, at Covid-19-vaccinationer er et krav inden rejsen, kan andre snart følge trop.

“Jeg tror, det vil være et fælles tema, når jeg taler med mine kolleger i andre flyselskaber over hele verden,” sagde Joyce.

En talsmand for AirAsia fortalte CNN Travel i tirsdags, at når en vaccine er tilgængelig, vil flyselskabet “gennemgå kravet om, at gæster skal vaccineres mod Covid-19 til internationale rejser.”

Air New Zealand er også positiv overfor tvungen vaccination ved rejser og sagde, at selskabet var “virkelig opmuntret af nyhederne om vacciner”. og sagde i en erklæring, at det “i sidste ende er det op til regeringerne at afgøre, hvornår og hvordan det er sikkert at genåbne grænser, og vi fortsætter med at arbejde tæt sammen med myndighederne om dette. ”

Om et vaccinebehov for rejser bliver den internationale standard er på dette stadium langt fra sikkert. Der er også spørgsmål om, hvorvidt regeringer vil give mandat til et sådant skridt – og lovligheden ved at gøre det – før de tillader internationale rejsende at komme ind i deres lande.

Debatten kommer, da tre lægemiddelproducenter afslørede lovende resultater i kampen mod coronavirus i denne måned. AstraZeneca meddelte mandag, at dets eksperimentelle coronavirusvaccine har vist en gennemsnitlig virkning på 70% i store forsøg, hvor Moderna tidligere i november meddelte, at dens vaccine var 94,5% effektiv mod coronavirus, og Pfizer/BioNTech afslørede, at dets vaccine var 95% effektiv.

Men spørgsmålet om, hvordan man trygt kan kickstarte trejser under pandemien, er noget flyselskaber og lande kæmper med. Flyselskaber overalt i verden er ramt hårdt af tilbagegangen i rejser, og lande er gået glip af den tiltrængte turistindtægt.

 

Vaccinationspas og sundhedspas

Joyce sagde, at Qantas så på potentialet for passagerer at have et “vaccinationspas”, der “certificerer, hvad vaccinen er, og om den er acceptabel for det land, man rejser til.”

Det er noget, luftfartsindustrien overvejer seriøst.

International Air Transport Association (IATA) – organet, der repræsenterer flyselskaber globalt – sagde mandag, at et digitalt sundhedspas, der kunne omfatte vaccineoplysninger, er nøglen til at åbne grænser.

IATA-rejsepasset er nu i sin sidste fase af udviklingen. Luftfartsorganet planlægger at gennemføre en test på piloter på tværs af grænser senere på året med det formål at starte op i første kvartal 2021.

“I dag er grænserne dobbelt låst. Tests er den første nøgle til at muliggøre internationale rejser uden karantæneforanstaltninger,” sagde Alexandre de Juniac, IATA’s generaldirektør og administrerende direktør i en erklæring.

“Den anden nøgle er den globale informationsinfrastruktur, der er nødvendig for sikker styring, deling og verificering af testdata matchet med rejsendes identiteter i overensstemmelse med grænsekontrolkrav. Det er IATA-rejsepassets opgave. Vi bringer dette på markedet i de kommende måneder for også at imødekomme behovene hos de forskellige rejsebobler og folkesundhedskorridorer, som starter op”.

Da kinesiske præsident Xi Jinping talte på det virtuelle G20-ledermøde i lørdags, pressede han på for et globalt Covid-19-sporingssystem ved hjælp af QR-koder for hurtig at kunne spore international rejse og forretning.

Den australske regering har også angivet, at vaccinationer kan blive obligatoriske, når man kommer ind i landet. Dens Covid-19-vaccinationspolitik, der blev annonceret i sidste uge, siger, at mens immunisering vil være frivillig, “kan der dog være omstændigheder, hvor den australske regering og andre regeringer kan indføre krav til indrejsende eller hjemrejsende, om bevis for vaccination”.

Kilde:
CNN


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //