1. maj 2023: Nationalsocialisterne hakkede på magthaverne og kuppede folkeforrædernes møder

MODSTANDSBEVÆGELSEN: Fredrik Vejdeland opsummerer Den Nordiske Modstandsbevægelses 1. maj 2023 i Sverige.

Er der plads til at grine i en alvorlig tid? Selvfølgelig er der det! Ikke alene giver det dig mulighed for at holde ud i vanskelige tider, men det smitter også af på andre og bidrager til smarte og kreative handlinger. Som Den Nordiske Modstandsbevægelse gjorde det flere steder den 1. maj.

I løbet af 1. maj i år arrangerede Den Nordiske Modstandsbevægelse et møde i Sundsvall for nationalister i de nordlige dele af landet, mens de sydlige dele af landet helligede sig at kapre andres arrangementer, vende deres retorik på hovedet og latterliggøre magthaverne.

Personligt nød jeg også disse aktioner, og jeg ved, at jeg ikke er alene. Under alle omstændigheder var der mange grin blandt aktivisterne i løbet af dagen, og samtidig blev der fremsat mange gode politiske pointer.

I Sundsvall blev der afholdt et virkelig veludført byrådsmøde, hvor Pär Öberg var i topform, og hvor Simon Holmqvist viste, at han burde tale mere, og Anders Gudmarsson fik en rigtig god taledebut i en større sammenhæng. Jeg ville gerne have været der, for de ser ud til at have haft det sjovt. Öberg viste endnu en gang gode overtalelsesevner, da han formåede at få en debat i gang. Ganske vist med en klovn, men jeg er ikke typen, der klager.

Foto: Motståndsrörelsen.se

Samtidig havde Den Nordiske Modstandsbevægelse i de sydlige dele af landet travlt med at moddemonstrere, infiltrere, kuppe og endda sabotere socialdemokraternes møder i Stockholm, Växjö og Trollhättan.

I Trollhättan blev Socialdemokraternes plads kapret, netop som Peter Hultqvist gik på scenen, en type aktivitet, der er blevet lidt af en tradition i Näste 2, da de sidste år kuppede Venstrepartiets plads i Munkedal og senere jagtede venstrefløjen rundt i hele byen.

Foto: Motståndsrörelsen.se

I Trollhättan var det politiet, der reddede Hultqvist, da det endelig lykkedes at stoppe en mand med en kraftig og dødbringende basstemme, der overdøvede den tidligere forsvarsministers vrøvl. Hultqvist kom lidt ud af kontrol, ændrede sin tale og begyndte at vrøvle om Hitler i bunkeren, men hans tale var næppe dagens højdepunkt. Forhåbentlig har modstandsbevægelsens tale, som nu er tilgængelig i tekstform, fået nok mennesker til at reflektere over, hvordan Socialdemokraterne har svigtet de svenske arbejdere.

I Växjö og Stockholm infiltrerede de Socialdemokratiets tog med plakater med gamle socialdemokratiske budskaber, men i klartekst. Nogle af parolerne var også næsten identiske, f.eks. Mona Sahlins opfordring til arbejdsgiverne om at ansætte Muhammed i stedet for Svenne (Kalle).

Foto: Motståndsrörelsen.se

I Växjö fik det funktionærer til at løbe rundt som høns og politiet til at fjerne Marcus Hansson ved to lejligheder – den anden gang lige foran Socialdemokraternes scene under hans tale. I Stockholm tog det 20-25 minutter, før budskaberne blev opdaget, og da de blev opdaget, greb mindst én af dem til vold og gik hen og skubbede til et medlem af oppositionen – hvilket tilsyneladende resulterede i, at socialdemokraten næsten faldt om. Derefter benyttede de lejligheden til at hakke på Socialdemokraternes Mikael Damberg, besætte pladsen uden for LO-borgen og skræmme antifascister væk med deres blotte tilstedeværelse.

Et mere klart budskab og et lidt mindre klart budskab i baggrunden. Foto: Motståndsrörelsen.se

Uden for LO’s højborg. Foto: Motståndsrörelsen.se

I bund og grund var det, som Den Nordiske Modstandsbevægelse gjorde den 1. maj, at latterliggøre magten gennem satire. Satire har ofte været vigtig, nogle gange afgørende, i revolutionære bevægelser eller under store politiske begivenheder. Under den franske revolution fik Voltaire gennem sine pamfletter masserne af franskmænd til at grine af kongen, hvilket var med til at samle modstandsbevægelsen. I Tyskland i 1920’erne fik en vis Joseph Goebbels sammen med sin kampfælle og satiriker Hans Schweitzer hele Berlins politistyrke til at grine af deres egen politichef, Bernard »Isidor« Weiss. Det lykkedes i høj grad Alt Right-bevægelsen at få valgt en amerikansk præsident ved hjælp af memes. Satire bør bestemt ikke undervurderes.

De, der mestrer satire, viser, at de er fremsynede, kreative og levedygtige. En sådan kraft er attraktiv og har ganske enkelt en fremtid.

Så den 1. maj blev der med stor succes gennemført flere kloge og innovative aktioner, der både forstyrrede og afklædte magten. Forhåbentlig er det noget, som vi vil se endnu mere af i fremtiden.


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Søren kam says:

  Fedt. Godt gået

 • Lars Agerbæk med æ says:

  Hvis ikke jeg havde læst teksten, havde jeg troet at de der skilte var rigtige.

 • Anonym says:

  Hylende morsomt!

 • Anonym says:

  Endnu en gang med veludført aktivisme. Godt arbejde!


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //