Ingen fremskridt, da udenrigsministrene fra Rusland og Ukraine mødtes

UKRAINE KONFLIKT: Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov mødtes med den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba i Tyrkiet i torsdags. Ifølge Kuleba skulle der ikke være nået en løsning, mens Lavrov holdt en pressekonference efterfølgende, hvor han forsvarede Ruslands invasion.

Torsdag mødtes den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov og den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba i Tyrkiet til samtaler.

I mødet deltog også den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, som erklærede, at han ønskede at fungere som mægler i konflikten. Ukraine og Rusland har tidligere mødtes for at forhandle, men det er første gang, de to landes udenrigsministre mødes, siden krigen begyndte for to uger siden.

Mødet skulle efter sigende være afsluttet ved 11-tiden, uden at de så ud til at være nået frem til nogen konklusion.

– Ingen fremskridt, siger den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba, der allerede inden mødet udtrykte “lave forventninger”.

– Rusland vil have, at vi giver op, det gør vi ikke.

Rusland har tidligere meddelt, at man vil afslutte sin militæroperation i Ukraine, hvis de nedlægger deres våben, giver afkald på Krim og Donbass og skriver, at landet bør være neutral i sin forfatning.

Rusland vil vide, hvilke hænder vestlige våben ender i

Efter mødet holdt Sergei Lavrov en pressekonference og udtrykte sig noget mere optimistisk.

– Mødet i dag viser, at det er gennem samtaler som disse, vi kan komme frem til en løsning, siger Lavrov.

Han mener også, at det er Ukraines skyld, at de humanitære korridorer for flygtninge ud af ukrainske byer ikke fungerer. Ifølge Lavrov holder ukrainske soldater civile som gidsler.

Under pressemødet benyttede Lavrov også lejligheden til at advare lande om at sende våben til Ukraine. Disse lande “agerer farligt”, da han frygter, at de kan falde i hænderne på civile.

– Vi vil gerne vide præcis, hvor disse våben ender, siger Lavrov, der også gav udtryk for, at de lande, der sender våben til konflikten, “vil blive holdt ansvarlige”.

Danmark er et af de vestlige lande, som har sendt våben til Ukraine, heriblandt panserværnsvåben så sent som i slutningen af februar. Danske soldater har desuden været i Ukraine som en del af et «freds – og stabiliseringsprogram», hvor danske soldater har trænet ukrainske soldater i blandt andet “bykamp, rensning af skyttegrave, førstehjælp og andre grundlæggende militære færdigheder”. Formålet var blandt andet at styrke de ukrainske myndigheders legitimitet i det østlige Ukraine, heriblandt Donbass som Rusland kræver Ukraine giver afkald på.

Lavrov hævder endvidere, at Rusland ikke har angrebet Ukraine, men kun forsvarer sig mod trusler efter at have forsøgt at løse situationen i Donbass i flere år.

– Vi ønsker heller ikke at se et Ukraine, hvor nazistiske enheder får lov til at gå frit rundt i gaderne. Vi ønsker at se et frit, sikkert og neutralt Ukraine.

Under pressemødet benyttede den russiske udenrigsminister også lejligheden til at anklage USA for at finansiere laboratorier i Ukraine, hvor der produceres biologiske våben, som er beregnet til at blive brugt mod Rusland.

En amerikansk journalist konfronterede Lavrov under pressekonferencen om den påståede bombning af et børnehospital i Mariupol.

Ifølge Lavrov havde Rusland oplysninger om, at “det i virkeligheden var en militærbase”, og at man altid kan gå tilbage bagefter og “studere detaljerne”.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //