Amerikansk eliteenhed øver ved Ukraines grænse

TREDJE VERDENSKRIG: Den amerikanske 101. luftbårne division er indsat i Rumænien nær den ukrainske grænse og vil ifølge kommandanten straks gå ind i Ukraine, hvis »kampene eskalerer« eller »NATO bliver angrebet«.

101st Airborne Divisions flag. Billede: Public Domain via Wikimedia Commons.

Den amerikanske hærs eliteenhed US Army 101st Airborne Division gennemfører i øjeblikket en militærøvelse i Rumænien, nær NATO-landets grænse til Ukraine. Det er første gang i næsten 80 år, at denne infanterienhed, som har evnen til at gå i kamp hvor som helst i verden med få timers varsel, er indsat i Europa.

Nyhedsprogrammet CBS News sendte fredag ​​en reportage, hvor programmets reportere mødte divisionens næstkommanderende, brigadegeneral John Lubas, og oberst Edwin Matthaidess, chef for 2nd Brigade Combat Team, i en Black Hawk-helikopter før den timelange rejse til selve kanten af ​​NATO-territoriet – kun omkring 30 km. fra Rumæniens grænse til Ukraine.

Lubas forklarer i indslaget, at enheden er parat til at gå ind i Ukraine »så snart kampene eskalerer« – uden at afklare, om han hermed mener »hvis NATO bliver angrebet« – et kriterium, han også nævner i samtalen. Brigadegeneralen hævder endvidere, at for at finde en pendant til NATO’s nuværende militære tilstedeværelse i Europa, er man nødt til at gå tilbage til Anden Verdenskrig, og han understreger, at denne tilstedeværelse »er rettet mod at forsvare NATO’s territorium«. Han udtaler:

— Vi er klar til at forsvare hver en tomme af NATO’s område.

Næstkommanderende roser sin enheds evne til virkelig at bidrage i kamp:

— Vi bringer en unik kapacitet til luftangreb… Vi er en let infanteristyrke, men igen, vi bringer mobiliteten – af vores fly under angreb.

Den førnævnte oberst Matthaidess påpeger, at hans tropper er de nærmeste af alle udsendte amerikanske enheder på kampene i Ukraine. Han bemærker, at hans styrker har »nærstuderet« det russiske militær, mens de »opbygger mål at øve imod« og organiserer øvelserne for at »gengive præcis, hvad der foregår« i Ukraine. »Det holder os på tæerne«, tilføjer han. I alt er omkring 4.700 amerikanske soldater fra 101st Airbornes base ved Fort Campbell, Kentucky, blevet sendt til Europa.

 

»Ikke part i konflikten«

NATO har gentagne gange erklæret, at man ikke er part i konflikten, og at man ikke vil sende sine tropper til Ukraine. I slutningen af ​​juni meddelte generalsekretær Jens Stoltenberg samtidig, at den USA-ledede blok på chokerende vis øger antallet af styrker i »højberedskab« – fra 40.000 til over 300.000 mand.

Siden starten på Ruslands angreb på Ukraine i februar har Ukraine modtaget betydelig militær støtte fra NATO-lande, hvor våben for milliarder af dollars strømmer ind i landet.

Den 101. luftbårne division, også kendt som Screaming Eagles, anses af de sejrrige magter i Anden Verdenskrig for at have en glorværdig militær fortid. Divisionen deltog i de luftbårne operationer under D-Day i Normandiet i 1944 og også i det lige så omtalte og omskrevne Battle of the Bulge samme år. Enheden har også været involveret i krigene i Vietnam, Irak og Afghanistan.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //